Hlavní obsah

Královéhradecký Master Unie šipkových organizací hostily Havlovice

Novinky, Ondřej Vylíčil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Havlovice na Trutnovsku hostily v sobotu 20. ledna úvodní významný podnik letošní sezóny. Jednalo se o tzv. Královéhradecký Master Unie šipkových organizací, jehož hlavní soutěže byly zvýhodněně obodovány jak do krajských žebříčků Mistrovství SVČ, tak i do republikových Českých pohárů.

Foto: Ondřej Vylíčil

Stupně vítězek TOP Masteru, zleva E. Košťálová (3.), A. Gregůrková (1.), E. Jirků (2.)

Článek

Do soutěží se zapojilo na 130 osob různého pohlaví, věku i národnosti. Do dějiště totiž dorazila i početná skupina polských občanů, kteří ve společnosti těch českých sehráli v jediný den na 17 terčích přesně 13 turnajů.

Z pohledu významu byly nejhlavnějšími z nich TOP Mastery. V jejich výsledovkách se v mužské kategorii blýskli reprezentanti královéhradeckých Maserů, jejichž barvám patřila hned 4 umístění v nejlepší šestce. Prvenství jim ovšem vyfoukl úřadující mistr severní části kraje Daniel Záruba, který sice hájí klub ze západu Čech, ale pobytem náleží pod Jičínsko, neboť jeho domovinou je obec Libáň. Pro Zárubu to byl čtvrtý TOP triumf, čímž se stal nejúspěšnějším mužem této prestižní soutěže.

Lepší ze statistického hlediska je jen Alena Gregůrková, která si v Havlovicích připsala svůj šestý TOP zářez a v současnosti ji patří téměř polovina všech prvenstvích ze soutěží tohoto druhu (doposud se v kategorii žen odehrálo 13 turnajů TOP).

Překvapením TOPky však byla jiná žena - Elen Jirků. Té se po dvou sedmých místech (ze září a května loňského roku) na třetí pokus podařilo vystoupat na stupně vítězek, když skončila stříbrná právě za suverénkou Gregůrkovou. Jde jednoznačně o největší počin její kariéry, kterou odstartovala posledním sedmnáctým místem v Open turnaji hraném téměř na den přesně před pěti lety.

Příští TOPky, které jsou naplánovány na 10. březen, uvedou hned několik nováčků. Z Nominačních Masterů, jež se hrály také v Havlovicích, se do nich probilo hned pět jmen, další dvě pak okusí TOP atmosféru teprve podruhé. V mužích budou mít premiéru Antonín Davídek, Jiří Mertlík, Zdeněk Lacina a také první mezinárodní hráč Polák Grzegorz Jakubiak, mezi ženami se prvně představí Kateřina Hálová. Podruhé si TOPku zahrají další dvě dámy Martina Prokopcová a Lenka Uhříčková.

Prostor u terčů měla v sobotu také mládež. Vítězství v Masteru slavil opět Záruba, tentokráte však junior David, který v pozdějším dospěláckém Nominačním Masteru dokonce sahal po postupu do TOPky, jež mu unikl o jedinou pozici.

Parádní výsledky dále zaznamenala žákyně Nikol Melicharová. Ve třinácti letech obsadila čtvrtou příčku v Masteru mládeže (zároveň nejlepší dívka turnaje), první v následném Openu téže kategorie a v odpoledních doplňkových Openech dospělých přidala senzační čtvrté místo v nelehké disciplíně zvané Shanghai (zároveň byla nejlepší "ženou").

Mistrovství SVČ nabírá na obrátkách

Krajské žebříčky Mistrovství Severovýchodních Čech zatím vedou Elen Jirků a obhájce mistrovského titulu Daniel Záruba, které do čela katapultoval sobotní výsledek v TOPce.

Od termínu zahájení letošního ročníku uplynulo teprve sedm týdnů, a proto je tato dlouhodobá soutěž, vrcholící na začátku prosince finálovým turnajem pro nejlepších 80 mužů a 30 žen, zatím ve stádiu po startovním výstřelu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám