Hlavní obsah

Krajina pod Smrkem – zapomenutá varta pěšáků i cyklistů

Novinky, Milan Turek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jizerské hory na severu jsou zapomenutou vartou. Otevřít kraj pro cyklisty i pěšáky se snaží Klub českých turistů za podpory úřadu Nového Města pod Smrkem. Vedle nabídky cyklistické sítě singltreku pořádají turisté každoročně třídenní mezinárodní putování a první červnovou sobotu výstup na Smrk.

Foto: Milan Turek

Nádherný ocelový svařenec září na vrcholu krále Jizerských hor deset let

Článek

Ty tam jsou doby, kdy hora Smrk byla sporadicky navštěvována nemnohými turisty, kteří se po strmých cestičkách vydrápali na vrchol, aby nakonec skoro nic neviděli pro zarostlé okolí a žádný vrchol. Dnes se na Smrku hrdě vypíná futuristicky vyhlížející stavba rozhledny z roku 2003, která letos oslaví deset let trvání. K vrcholu je možné se dostat z mnoha směrů po celkem pohodlných cestách či značených turistických trasách.

Hora Smrk, respektive její severovýchodní část patřila koncem 18. století majiteli panství Schwerta-Meffersdorf Traugottovi Adolfovi z Gersdorfu. Tento šlechtic s dlouhým jménem byl milovníkem Smrku, nesčetněkrát jej navštívil a vědecky popsal, dokonce tam nechal vybudovat skromné přístřešky pro případné návštěvníky. To bylo asi v letech 1800-1807. Pak vrchol postupně zarůstal, počet turistů klesal.

Významným počinem před rokem 1900 byl výstup doktora Václava Šamánka, předsedy Klubu českých turistů v Liberci, na Smrk. Jeho zveřejněné dojmy byly inspirací k návštěvě krásné oblasti, kde žili převážně Němci. Osudy chaty na Smrku a rozhledny po druhé světové válce působí smutným dojmem.

Po invazi sovětských vojsk vznikaly jako reakce na politickou a hospodářskou situaci po celé zemi masové turistické pochody. V roce 1973 vznikla v podhůří Jizerských hor v Novém Městě pod Smrkem tradice výstupů na Smrk.

Původně je pořádal turistický oddíl, později se přidali i horolezci. Každoročně první sobota v červnu je vyhrazena výstupu na Smrk. Letos 1. června je pořádán již 40. ročník. Pro KČT to znamená nachystat vše potřebné předem, dát dohromady tým skoro dvacet lidí a vyrazit na Smrk o den dříve. Traktor má co dělat, aby se s materiálem a vším potřebným vydrápal až na vrchol. Obsluhy vystoupají na vrchol Nebeským žebříkem, pod nějž je doveze mikrobus.

Start je na náměstí, turisté však přicházejí na vrchol ze všech možných směrů a počet účastníků je proměnlivý, záleží na počasí, ale postupně se zvyšoval. Jednou přišlo na vrchol jen 25 zájemců (1990), v roce 1985 dokonce nahoře padal sníh. 

Akce je založena na dobrovolnosti pořadatelů, kteří z původně skromné akce s jednoduchým pohoštěním (bramboráky, pivo) vytvořili dnešní širokou nabídku: bramboráky z 80 kg brambor, lívanečky s marmeládou, párky a klobásy, pivo (až 6 sudů), čaj a káva, nápoje od nealko po alko, bramboračka, ale i drobné upomínkové předměty.

V době konání akce stojí vedle rozhledny jeden vojenský a jeden větší stan. V jednom se točí pivo a prodávají uzeniny, druhý je doménou bramboráků, lívanečků, nápojů teplých či studených. Každý účastník obdrží diplom za absolvování výstupu, děti často i drobný dárek.

Výstupu se zúčastňují turisté v širokém věkovém spektru, od malých dětí, které rodiče mnohdy vynášejí na vrchol, po rodiny, mládež, dospělé i lidi v pokročilém věku, turisté z Polska, Německa. Přijet je možné i vlakem z Liberce. Novodobí nomádi na drátěných oslech nacházejí nové zážitky a Frýdlantsko přestává být ztracenou vartou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám