Hlavní obsah

Kraj na dohled od Prahy je gurmánským rájem

Novinky, Aleš Rudl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Pohádkový venkov v okolí středočeských Říčan je nazýván Ladovým krajem. Na své si zde přijdou nejen milovníci krásné přírody, ale též labužníci. Pojďme se seznámit s držiteli regionální značky Zápraží originální produkt, kteří vyrábějí nejvybranější lahůdky.

Foto: Aleš Rudl

Mnichovické perníky jsou velice žádané na akcích v regionu. Příkladem může být Festival řemesel a jablečné slavnosti ve Strančicích.

Článek

Regionální značka Zápraží originální produkt je udělována výrobkům z území Ladova kraje a sousedního Dolnobřežanska. Tato značka garantuje zejména místní původ výrobku, vazbu na region, ale také jeho kvalitu a šetrnost k životnímu prostředí. 

Místním specialitám, které se mohou pochlubit regionální značkou, kralují Mnichovické perníky. Medové laskominy se staly již velice vyhledávanou a oblíbenou pochoutkou příchozích návštěvníků. „Nezaměnitelná chuť perníků je dána tím, že jsou pečeny podle staré, poměrně pracné a zdlouhavé receptury,” říká jejich výrobkyně Radmila Bělinová. Trpělivost a zručnost výrobkyně je opravdu obdivuhodná.

Nedaleko Hornopožárského lesa v Těptíně vznikají domácí zavařeniny a sirupy. Naše chuťové pohárky zaručeně potěší výrobky paní Dagmar Spívalové nabízené pod názvem Kulíškovy dobroty. Ruční práce při jejich výrobě je naprostým základem. Většina domácích zavařenin je dělána nebo inspirována recepty našich předků, kteří si vážili darů přírody a co nestačili spotřebovat hned, zavařili na „horší časy“. V letošním roce získaly její višně s griotkou v kakaovém sirupu ocenění Česká chuťovka 2015.

Přísnou certifikační komisi doslova okouzlila vyhlášená Škvarková placka Laguna, kterou vyrábí pekárna ve Psárech při tamějším ústavu sociální péče. Placky bývají vždy vyprodány jako první z celého sortimentu. Z mouky z přilehlých polností, škvarků od místního řezníka, ji pomáhají vyrábět klienti ústavu, což jsou lidé se zdravotním postižením. Pekárna je držitelem certifikátu od konce minulého roku.

V nedávno vzniklé ondřejovské Pekárně ve mlýně si můžete pochutnat na Ondřejovském žitném bochníku. „Navázali jsme na tradici ručně zpracovávaných kváskových chlebů. Náš celožitný chléb je kynutý v kulaté ošatce, která mu dodává charakteristický rýhovaný vzhled,“ říká pekařka Eva Fortinová. Žitný bochník získal ocenění v podobě regionální značky letos v listopadu. 

I milovníci masných výrobků si přijdou na své. V regionu jednoznačně vede Zámecká výrobna uzenin v Modleticích. Její masné výrobky tepelně opracované jsou vyráběny skutečně z masa, nikoliv náhražek. Vyhlášené jsou například Říčanské klobásy. Jedním z TOP výrobků je i Tlačenka speciál, která se může pyšnit prestižním oceněním Klasa.  

Mezi další gastronomické lahůdky, jež jsou oceněny regionální značkou oblasti za Prahou, patří například vyhledávané posvícenské koláče a turistické rohlíky z Pekařství Frydrych. Od letošního listopadu je též certifikovaný Zvánovický med od pana Jaroslava Kotka a med z Mnichovic od Michala Kabáta.

Další oceněné výrobky můžete najít v katalogu Asociace regionálních značek – zde.

Reklama

Výběr článků

Načítám