Hlavní obsah

Komentovaná cyklojízda zavedla její účastníky do oblasti Poodří

Novinky, Josef Zajíc

V neděli 5. května uspořádal Ostravský informační servis bezvadnou, naučnou a komentovanou cyklojízdu Poodřím v okolí Ostravy. První vyjížďka začala v 10 hodin u sochy Levitace před nádražím Ostrava-Svinov a skončila na okraji Bělského lesa. Cyklovyjížďku vedla Mgr. Petra Kostřicová.

Foto: Josef Zajíc

Socha Levitace MgA. Davida Moješčíka před nádražím ČD Ostrava - Svinov. 5.5.2013

Článek

Bylo pod mrakem, ale pěkně. Slavný den 5. května se tak ukázal jako vhodný pro vycházky nebo cyklistické vyjížďky.

V uvedený den si dali sraz zájemci o komentovanou cyklovyjížďku do oblasti Poodří v okolí Ostravy. Komentovanou cyklovyjížďku na 27 km zahájila Mgr. Petra Kostřicová, průvodkyně z Ostravského informačního servisu, pobočky Věž. Zmínila se o historii železničního nádraží Ostrava-Svinov, která úzce souvisí s historií Severní dráhy císaře Ferdinanda. Po rekonstrukci svinovského nádraží byla před novou hlavní budovu nádraží instalovaná socha Levitace autorů Davida Moješčíka, Petry Ševcůjové a Pavla Maliny. Socha je upevněna na pěti nepatrných bodech a tak působí na první pohled, jako by létala.

Cesta vedla po dobře upravených cyklostezkách okolo přírodní rezervace Přemyšov, Polankou nad Odrou až do Jistebníku. Na nejvyšším místě putování byla skupina na dohled moderním Sanatoriím v Klimkovicích. Léčebná, mimořádně účinná jodobromová minerální voda se zde čerpá z mnoha vrtů chráněných žlutými domečky a dále je dopravována potrubím do lázní.

V starší zástavbě Jistebníku, nazývané Bezručova osada, u základní školy se ujala slova další průvodkyně Jana Ottová. Ta účastníkům velmi podrobně vysvětlila historii Jistebníku (první písemná zmínka 1373), zmínila se o osobnostech Jistebníku, například o akademickém sochaři Miroslavu Rybičkovi, básníku Petru Bezručovi a dalších. Jméno tohoto slavného slezského básníka se vyskytovalo i na dalších místech zastávek projížďky, když trasa vedla okolo Jistebnických rybníků. Zde se skupina zastavila u největšího rybníka jménem Bezruč, zabírající plochu 75 hektarů.

Cestou do Velké Košatky se skupina zastavila u mostu přes řeku Odru, kde Jana Ottová informovala o historii mostu a o velkých záplavách tohoto území.

Od nádraží v Jistebníku cesta pokračovala okolo Chráněné krajinné oblasti Poodří, kde Petra Kostřicová vysvětlila historii založení této skutečně nádherné a unikátní oblasti sousedící s Ostravou. CHKO Poodří byla okolními obcemi založena 27. března 1991 a její rozloha činí 81,5 km čtverečních.

Další cesta vedla po pravém břehu řeky Odry okolo polí, lesů a luk, sídlištní zástavbou Ostravy-Výškovic až ke konečné zastávce tramvaje č. 11 k západnímu okraji Bělského lesa. Les je zdrojem pitné vody pro občany Ostravy.

Další komentovaná cyklovyjížďka byla organizována Ostravským informačním servisem ve 14 hodin.

Ostravský informační servis připravuje: 1. června - Den dětí s průvodci, 16. června - Prohlídka Vítkovic.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám