Hlavní obsah

Knihovnice se nechávají inspirovat

Novinky, Ilona Salajková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po velmi náročném jarním období, kdy knihovna v Mikulově pořádala širokou škálu akcí pro veřejnost, převážně pak pro děti a mládež, by měly knihovnice zvolnit. Květen je však ideálním měsícem pro exkurze a spřátelené návštěvy do jiných zařízení.

Foto: Ilona Salajková

Restaurátorská dílna

Článek

Květnové exkurze zahájily knihovnice v nově vybudované knihovně v Pohořelicích. Tato velmi moderní knihovna byla otevřená na podzim 2015, kdy byla umístněná v nově rekonstruované budově bývalé radnice.

Další inspirativní zastávka vedla do Hustopečí, kde je knihovna součástí Centra celoživotního vzdělávání. Velmi akční a aktivní knihovnice se především pochlubily bohatým program a předaly nám zkušenosti ohledně spolupráce s mateřským centrem.

Dalším místem pro exkurzi do zákulisí knihoven bylo centrum v Tišnově. Zde jsme žasly nad velmi solidním, vzdušným prostorem, který je v mikulovské knihovně nedostačující a je kámen úrazu a to mnohdy doslova. Ředitelka tišnovské knihovny si pochvalovala spolupráci s knihkupectvím, které je zřízené ve stejné budově.

„Když nám chybí nějaký titul, do minuty ho můžu mít, stačí přeběhnout chodbu,“ říká s úsměvem Kristýna Totová z oddělení pro dospělé.

O velký zážitek knihovníků z Moravy se postaralo vedení SKIP Velká Morava, které zorganizovalo návštěvu Univerzitnej knižnice v Bratislavě, nejstarší a největší vědecké knihovny na Slovensku. Někteří měli možnost nahlédnout do restaurátorské dílny, depozitář hudebního oddělení či navštívili prostor se servery, které zajišťují digitalizaci knih a periodik.

V oddělení vzácných svazků si pro nás připravila PhDr. Klára Meszárosová ukázky nejstarších děl. Mikulovské zaujala kniha o víně s podtextem Jak na špatné víno. „Jsem ráda, že vinaři tyto texty nemají k dispozici, to bych se pak bála to víno pít,“ řekla jedna z účastnic exkurze.

A nejen že se mikulovské knihovnice nechávají inspirovat u jiných, i mikulovská knihovna je pro mnohé inspirativní. Přes třicet knihovnic z Kuřimi a okolí se vtěsnalo do Literární galerie, kde jim ředitelka nastínila programovou strukturu knihovny, ve fotografiích ukázala průběh rekonstrukce a nastínila projekt vybudování knihovny a galerie moderního umění v bývalé hasičské zbrojnici.

„To je jako všechno? To je celé oddělení pro dospělé?“ dala se slyšet jedna z návštěvnic. „Musím uznat, že tak malý výpůjční prostor nemáme ani my na vesnici.“ O to více obdivovali širokou škálu činností a aktivit, které mikulovská knihovna nabízí.

Knihovnice z dřívějších dob již neexistují. Knihovny se mění v moderní, multikulturní centra, která nabízejí všem generacím bez rozdílu vzdělání, postavení či výše platu kurzy, besedy, vzdělávací programy, výuku jazyků i počítačové gramotnosti, internetové služby, v některých knihovnách kurzy keramiky, výtvarné dílničky, pletení košíků a jiné aktivity.

„Byť se tyto služby zdají být od tradičních služeb vzdálené, v našich fondech je mnoho inspirativních knih, které si lidé půjčí, studují z nich, nebo přinejmenším v knihovně najdou zázemí pro relaxaci a stávají se místem pro neformální setkávání,“ upřesnila Iveta Vašíčková, knihovnice z Mikulova.

Reklama

Výběr článků

Načítám