Hlavní obsah

Klub žen s nádorovým onemocněním má ve svém programu i přednášky pro veřejnost

Novinky, Táňa Pikartová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Běžně se jim říká Žapky, jsou neobyčejně aktivní a na svůj bohatý program, ve kterém nechybí ani edukační přednášky pro veřejnost, jsou hrdé. Řeč je o Klubu ŽAP - ženách s nádorovým onemocněním.

Foto: Táňa Pikartová

ženy z klubu ŽAP jsou velmi šikovné. Šijí, pletou, tvoří. Jejich suvenýry mají dobré jméno.

Článek

Začínaly už v roce 1991, tehdy jako zájmový kroužek stejně postižených žen při Lize proti rakovině. V roce 1993 si vypracovaly stanovy a daly se zaregistrovat na MV. Od té doby pracují jako samostatný právní subjekt a mají dny naplněné prací.

To potvrzuje Dana Hybšová, která Klub ŽAP spoluzakládala a do roku 2010 vedla. Souhlasí s ní současná předsedkyně Marta Křečková. Pořádají schůzky s odbornými přednáškami, speciální zdravotní cvičení, mají pronajatý bazén, kam chodí jednou týdně cvičit a plavat. Organizují společné výšlapy a zájezdy, ozdravné rekondiční pobyty, zúčastňují se pravidelně dlouhodobého projektu Aliance Dokážeš to taky a pochodu s AVONEM proti rakovině prsu. Oblíbená jsou posezení spojená s ergoterapií, společně slaví významná životní výročí členek, navštěvují divadla. 

„V roce 1995 jsme se seznámily s Ivanou Čermákovou z Frankfurtu nad Mohanem, která byla tehdy předsedkyní stejného klubu,“ vzpomíná Věra Urbanová, laická fyzioterapeutka Klubu ŽAP, a dodává, jak užitečná byla spolupráce s touto zahraniční organizací. 

„Díky paní Čermákové jsme přeložily do češtiny německé brožury o léčbě rakoviny prsu, o chemoterapii o cvičení po operaci. Mnozí lékaři si od nás brožury odebírali, přece jenom v polovině devadesátých let se o účinné a šetrné léčbě skoro nic nevědělo.“

V roce 1994 se zúčastnily setkání se skupinou amerických žen, od kterých získaly v té době naprosto ojedinělou pomůcku pro nácvik samovyšetřování prsů. Jednalo se o předchůdkyni dnes důvěrně známého, úžasného silikonového modelu FANTOM. Klub ŽAP byl tehdy jediný v celé České republice, kdo ho měl. Dnes už mají Žapky k dispozici další generaci fantomů – dar firmy AVON a hojně je využívají.

Nejčastěji organizují přednášky pro žáky z 8. a 9. tříd základních škol a pro středoškoláky. Velmi se jim osvědčily přednášky pořádané v letňanské knihovně. Příjemné mimoškolní prostředí jim pomáhají vytvářet pracovnice knihovny. Mgr. Jaroslava Petrová, středoškolská učitelka říká, jak je těší zájem studentů a to i chlapců o tuto problematiku. ŽAPky mají tým proškolených edukátorek, které se zúčastňují instruktáží i pro dospělou populaci. Velký ohlas měla přednáška s instrukáží pro veřejnost v Galerii Brömse ve Františkových Lázních, kterou pořádaly v rámci ozdravného pobytu.

V rámci spolupráce se slovenským Klubem VENUŠA se letos zúčastnily společného pobytu v Tatranské Lomnici. „Byl to skvělý zájezd, z oken svých hotelových pokojů jsme se dívaly na Lomnický štít, Venuše nám připravily skvělý program,“ vzpomíná na příjemné říjnové dny Lenka Kardová. „Byly jsme v Kežmaroku, Strážkách, kde jsme si prohlédly zámek, prošly jsme 860 schodů v Belianské jeskyni, nechyběly ani společenské večery pod názvem Klub baví Klub.“  

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám