Hlavní obsah

Klatovské Vlastivědné muzeum bude hostit výstavu k tuzemským dějinám spodního prádla

Novinky, Hana Jakubčíková Sádlíková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Spodánky a ranošenky. Tak se jmenuje výstava k dějinám spodního prádla u nás, kterou připravilo Vlastivědné muzeum Dr. Hostaše v Klatovech. Slavnostní vernisáž výstavy spojená s malou módní přehlídkou historického spodního prádla se uskuteční v úterý 18. února v 17 hodin. Zvána je široká veřejnost.

Foto: Hana Jakubčíková Sádlíková

Výstava Spodánky a ranošenky

Článek

Výstavu připravila etnografka Vlastivědného Muzea Dr. Hostaše v Klatovech Mgr. Ivana Sieberová.

„Výstavy jsou vlastně tři. Jednak je to výstava pod názvem Rodným krajem, výstava textilních obrazů zhotovených technikou textilní koláže pro přehlídku českých tvůrců na Prague Patchwork Meettingu v uplynulých letech (v přednáškovém sále hlavní budovy muzea), na chodbě vstupní haly muzea je to výstava Hygiena našich předků – střípky z dějin péče o hygienu těla u našich předků, a ve výstavním sále je to výstava Spodánky a ranošenky. Snažila jsem se v ní ukázat zestručněně vývoj spodního oděvu u nás,” informovala autorka výstavy.

„Dlouhá staletí bylo spodní prádlo záležitostí vyšších společenských vrstev, převážná část obyvatel spodní prádlo nepoužívala. Až konec 18. a 19. století přineslo výraznou změnu. S rozvojem manufakturní a posléze i tovární výroby se spodní prádlo stalo obecně rozšířeným. Výstava představuje také pánské i dětské prádlo v průřezu časem, ale největší část výstavních vitrín je věnována dámskému prádlu, které bylo především v 19. století velmi efektní. S ním ale také souvisí jeho zhotovování a údržba, kterým je věnována část výstavního prostoru. A protože Klatovy byly od 19. století vyhlášeným producentem prádla s vývozem po celém světě, část výstavy představuje i firmy, které v minulosti v Klatovech prádlo vyráběly,” dodala Ivana Sieberová.

Výstavy pod názvem Spodánky a ranošenky a Hygiena našich předků budou ve Vlastivědném muzeu Dr. Hostaše k vidění do 24. května. Výstava Rodným krajem bude k vidění do 5. dubna.

Reklama

Výběr článků

Načítám