Hlavní obsah

Kladenská kapela Zrní odstartuje v Týně nad Vltavou kulturní akce pod širým nebem

Novinky, Miroslav Bžoch

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V sobotu 8. června ve 20 hodin vystoupí na pódiu v areálu Přírodovědného muzea Semenec u Týna nad Vltavou Zrní, kladenská kapela - něco mezi Radiohead a Václavem Koubkem, mezi rychlým městem a mlžným lesem.

Foto: Miroslav Bžoch

Smyčcový orchestr Český Krumlov

Článek

Na české scéně jsou naprostým originálem. Zvuk kapely je evidentně ovlivněný rodným industriálním Kladnem, táhlými volnými poli, i rychlými pohyby strojů. Jejich sdělení je velmi emotivní a naléhavé. Prochází od ponurých nočních ulic, plných zimy a strachu, až k naprosté euforii a fascinaci z maličkostí. Ze Zrní na podiu sálá ohromná chuť hrát a zvát do svého osobitého světa. Něžný artbrut. Dřevo, město, svaly, buchary. Zrní je hra, kladenskej uhelnej zen.

Při svých koncertech používají na nespočet nástrojů přes akordeon, flétnu nebo looper a občas zazní i beatbox.

První album Voní vydala skupina po osmi letech existence, v roce 2009. Druhé album Hrdina počítačový hry jde do světa vyšlo v roce 2011 pod záštitou písničkářky Radůzy na jejím labelu Radůza Records. V roce 2012 vydala skupina album Soundtrack ke konci světa, za které byla nominována na cenu Vinyla i Apollo za nejlepší desku roku a ve čtyřech kategoriích na cenu Anděl 2012. Nakonec si odnesla tu za Objev roku.

V září 2014 vydala skupina album Následuj kojota, za které získalo nominaci na album roku v cenách Apollo a tři nominace na ceny Anděl 2014. V březnu 2017 vychází album "Jiskřící", které bylo natočeno ve španělském Madridu. Poslední EP Spící jim vyšlo v říjnu roku 2018.

O týden později, tedy v pátek 14. června ve 20:30 zazní, tentokrát od vodní nádrže Hlinky, zcela jiný repertoár. Na pontonu zahraje Smyčcový orchestr z Českého Krumlova v čele s dirigentem Josefem Zaplatílkem. Partnery Symfonického koncertu na vlnách jsou Jaderná elektrárna Temelín, skupiny ČEZ, partnera projektu Oranžový rok a Jihočeský kraj.

Reklama

Výběr článků

Načítám