Hlavní obsah

Karvinští preventisté pracují na novém DVD, které má mapovat jejich práci

Novinky, Milan Haluška

Asistenti prevence kriminality městské policie Karviná připravují od konce loňského roku spolu se svými přáteli a kolegy nové DVD, které vyjde v rámci projektu "I s rapem proti kriminalitě - návrat ke zdravému rozumu".

Foto: Milan Haluška
Článek

Jak již samotný název napovídá, půjde o DVD, které divákům umožní náhled na každodenní činnost karvinských preventistů a zároveň zviditelní propojení preventivní a restriktivní činnosti strážníků.

První částí nového DVD, které by mělo vyjít na jaře, bude samotný krátkometrážní dokument mapující každodenní práci asistentů a strážníků. Ve druhé části jsou pak klipy s příběhy, které přímo navazují na dění v prevenci. Hudebně se na písních podíleli rapeři RUman, Pavel Baar a Lukrecius Chang.

U kina Centrum a v blízkém rockovém klubu Hard Café padly v neděli finální klapky prvního ze dvou hudebních klipů s názvem Za chyby se platí. Hlavními postavami v tomto klipu jsou strážník karvinské městské policie Edmund Balog a přítelkyně Lukrecia Changa Michala Toráčová. V roli gangsterů pak účinkují Břetislav Kyjonka, Vlastík Špandel a Libor.

„Příběh klipu vypráví o mladém klukovi, který v 17 letech vyrůstal na ulici a chtěl patřit mezi úspěšné gangstery. Po nějaké době se mu sen začíná plnit a stává se nejlepším v okolí, je navíc mistrem bojového umění. Poznává tu nejhezčí holku ve městě, ale po čase vklouzne do pasti. Všimne si ho místní dealer drog, kterému kývne na nabídku. Když se vrací z Čech, zadrží ho městská policie a skončí ve vězení,” prozradil Lukrecius Chang.

Jde o volné pokračování projektu S rapem proti kriminalitě

Nápad zorganizovat koncert S rapem proti kriminalitě a vydání stejnojmenného CD se vloni zrodil opět v hlavě Lukrecia Changa a Nikoly Horákové. Oba jsou již několik let asistenty prevence kriminality při městské policii. Tvrdými rýmy o životě tehdy chtěli dát vědět, jak se dá s kriminalitou bojovat. Peníze získali z grantu Cesta k městu. Stejně tak na nynější projekt pomohou peníze z grantu Cesta k městu 2. Kamery a zpracování se ujal Lukáš Hefner ze studia MediaMaker.

„Je nutno podotknout, že z devadesáti procent probíhalo natáčení ve volném čase jak asistentů, tak strážníků. Díky novému DVD by se široká veřejnost mohla dozvědět jednoduchou formou něco o prevenci, jelikož je to neměřitelná složka a spousta lidí má zkreslené představy. Nejde o nějakou tabulkovou činnost, ale je to opravdu o ulici a systematické práci,” uzavřel manažer prevence kriminality při městské policii Petr Slezák.

Reklama

Výběr článků

Načítám