Hlavní obsah

Karvinští preventisté pracují na novém DVD, které má mapovat jejich práci

Novinky, Milan Haluška

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Asistenti prevence kriminality městské policie Karviná připravují od konce loňského roku spolu se svými přáteli a kolegy nové DVD, které vyjde v rámci projektu "I s rapem proti kriminalitě - návrat ke zdravému rozumu".

Foto: Milan Haluška
Článek

Jak již samotný název napovídá, půjde o DVD, které divákům umožní náhled na každodenní činnost karvinských preventistů a zároveň zviditelní propojení preventivní a restriktivní činnosti strážníků.

První částí nového DVD, které by mělo vyjít na jaře, bude samotný krátkometrážní dokument mapující každodenní práci asistentů a strážníků. Ve druhé části jsou pak klipy s příběhy, které přímo navazují na dění v prevenci. Hudebně se na písních podíleli rapeři RUman, Pavel Baar a Lukrecius Chang.

U kina Centrum a v blízkém rockovém klubu Hard Café padly v neděli finální klapky prvního ze dvou hudebních klipů s názvem Za chyby se platí. Hlavními postavami v tomto klipu jsou strážník karvinské městské policie Edmund Balog a přítelkyně Lukrecia Changa Michala Toráčová. V roli gangsterů pak účinkují Břetislav Kyjonka, Vlastík Špandel a Libor.

„Příběh klipu vypráví o mladém klukovi, který v 17 letech vyrůstal na ulici a chtěl patřit mezi úspěšné gangstery. Po nějaké době se mu sen začíná plnit a stává se nejlepším v okolí, je navíc mistrem bojového umění. Poznává tu nejhezčí holku ve městě, ale po čase vklouzne do pasti. Všimne si ho místní dealer drog, kterému kývne na nabídku. Když se vrací z Čech, zadrží ho městská policie a skončí ve vězení,” prozradil Lukrecius Chang.

Jde o volné pokračování projektu S rapem proti kriminalitě

Nápad zorganizovat koncert S rapem proti kriminalitě a vydání stejnojmenného CD se vloni zrodil opět v hlavě Lukrecia Changa a Nikoly Horákové. Oba jsou již několik let asistenty prevence kriminality při městské policii. Tvrdými rýmy o životě tehdy chtěli dát vědět, jak se dá s kriminalitou bojovat. Peníze získali z grantu Cesta k městu. Stejně tak na nynější projekt pomohou peníze z grantu Cesta k městu 2. Kamery a zpracování se ujal Lukáš Hefner ze studia MediaMaker.

„Je nutno podotknout, že z devadesáti procent probíhalo natáčení ve volném čase jak asistentů, tak strážníků. Díky novému DVD by se široká veřejnost mohla dozvědět jednoduchou formou něco o prevenci, jelikož je to neměřitelná složka a spousta lidí má zkreslené představy. Nejde o nějakou tabulkovou činnost, ale je to opravdu o ulici a systematické práci,” uzavřel manažer prevence kriminality při městské policii Petr Slezák.

Reklama

Výběr článků

Načítám