Hlavní obsah

Kanalizaci na náměstí v Novém Jičíně opravuje robot

Novinky, Pavel Jaňurek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Severomoravské vodovody a kanalizace Ostrava provádějí v těchto dnech na náměstí v Novém Jičíně opravu kanalizačních šachet a potrubí.

Foto: Město Nový Jičín

Oprava kanalizace na náměstí v Novém Jičíně

Článek

Všechny tyto práce jsou po dohodě s městem prováděny bezvýkopovou technologií. Aby se náměstí nemuselo celé rozkopávat, je většina úkonů prováděna pomocí robotu, který se dostává do podzemí přes kanalizační šachtu.

"Kanalizace v samotném centru Nového Jičína byla dlouhodobě ve špatném technickém stavu. Jeho majitel, SmVak, ji v půli května začal na své náklady opravovat," informovala Mgr. Marie Machková, tisková mluvčí města Nový Jičín.

"Přestože na náměstí pracuje bagr a dělníci s krumpáči, nejde o klasické kopání kanalizace. Pracovníci vždy jen v nezbytně nutné míře odkryjí jednu šachtu, tu vymění, znovu ji zakryjí a položí dlažební kostky," uvedl Petr Bittner z odboru obecního podnikání.

Oprava či výměna starého a poškozeného potrubí se provádí speciální bezvýkopovou metodou. Do kanalizace se přes šachtu spustí hadice z netkané textilie, která je pokryta pryskyřicí. Tlakem a vysokou teplotou vody, která se do rukávce napustí, se hadice vytvrdí v plast. Tím vznikne zcela nové potrubí.

Domovní přípojky, které se  při tomto procesu zaslepí, ve tvrzeném plastu znovu vyfrézuje kanalizační robot. Robot, vybaven světlem a kamerou, také po umístění plastové vložky do starého potrubí celou kanalizační síť zkontroluje. Rekonstrukce kanalizace pod náměstím by měla skončit 1. července.

Tyto práce nejsou záměrně prováděny současně s opravou energetických sloupků, kterou město chystá, protože by se zvýšil počet pracovních strojů na náměstí a bylo by hůře průchodné.

"Kanalizace je umístěna po obvodu náměstí, sloupky jsou v jeho středové části. Každou zakázku má na starosti jiná firma. Tyto dvě akce spolu vůbec nesouvisí. Také jsme nechtěli narušit dopředu připravený kulturní program na náměstí," dodal Bittner.

Reklama

Výběr článků

Načítám