Hlavní obsah

Jsou příliš mladí pro svět, tak pořádají závody alespoň doma

Novinky, Radek Janka

O tom, že Blansko patří cyklotrialu, se budou moci diváci znovu přesvědčit tuto sobotu. Na Sportovním ostrově se totiž bude 1. října konat již čtvrtá soutěž seriálu Youth Games. Představí se na nich nejlepší trialoví jezdci z řad mládeže, chybět nebudou ani ti starší a k vidění budou i jednokolky.

Foto: Radek Janka

Trialpark Blansko, Sportovní ostrov

Článek

Soutěž odstartuje v sobotu v 10 hodin, na trať se postupně vydají jezdci od těch nejmladších předškoláků po starší kluky a také dívky včetně světové vítězky Alžběty Pečínkové.

Organizátoři ale mysleli i na cyklotrialisty starší, kteří mohou změřit síly v odpolední volné soutěži, a jako bonus je připraven závod na jednokolkách. Dějištěm všech těchto aktivit bude nově zrekonstruovaný trialpark vedle baseballového stadionu, který patří v rámci České republiky k absolutní špičce mezi umělými překážkami.

Přesto, že oficiálně se seriál soutěží pro mládež v trialu pod Českým svazem cyklistiky jmenuje Cyklotrialové hry mládeže, mezi jezdci i rodiči se běžně používá anglické označení Youth Games. Odkazují tím na UCI Trials World Youth Games, Světové hry mládeže (WYG), které jsou již od roku 2000 pořádány jako mládežnické mistrovství světa v trialu.

Ty letošní se konaly v polovině prázdnin v německém Freiamtu a Českou republiku na nich reprezenzoval čtrnáctičlenný tým. A nutno říct, že velmi úspěšně: šest závodníků se ve svých kategoriích probojovalo do finále, dvě dívky pak pronikly až na stupně vítězů. Alžběta Pečínková v kategorii girls (12 - 15 let) zvítězila a získala titul mládežnické mistryně světa, Eliška Hříbková v kategorii young girls (9 - 11 let) skončila na druhém místě. Jako bonus získal český výběr i bronz v soutěži národních týmů. Letošní WYG tak byly zatím z pohledu české reprezentace jednoznačně nejúspěšnější v historii.

Nyní se však vraťme do Blanska. Z blanenských jezdců na Světových hrách mládeže nezávodil ani jediný. Přesto patří klub ÚAMK Biketrial Blansko mezi nejvýznamnější v republice. Jak je to možné? Vysvětlení je jednoduché. Světové hry mládeže jsou určeny pro jezdce od 9 do 16 let, bez výjimek.

Blanenská trialová čtyřiadvacetiletá „superstar“ Václav Kolář (všechno nejlepší k svátku!) tak má již osm let brány WYG uzavřeny, zatímco jeho mladí následovníci – například velmi talentovaný Jiří Sehnal – si musí ještě rok nebo dva počkat, než vůbec dosáhnou spodní věkové hranice. Právě tak velká je totiž mezera ve věkovém složení blanenského klubu, která se zde vytvořila za minulého vedení. O to větší je zápal rodičů současných dětí z klubu. Přípravě závodu se věnují s opravdovou chutí.

České „youth games“ letos dokončují třetí ročník a postupně si získávají reputaci jak u domácích jezdců, tak v blízkém zahraničí. Již nyní patří mezi pravidelné účastníky jezdci ze Slovenska, zájem začali projevovat  Rakušané a také Poláci.

Podrobné informace jsou k dispozici na webových stránkách www.youthgames.cz nebo www.cyklotrialovehrymladeze.cz.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám