Hlavní obsah

Ještě že existuje moderní technika, raduje se herečka Lenka Barilíková-Spišáková

Novinky, Robert Rohál

V současné době patří herečka Lenka Barilíková-Spišáková k nejzajímavějším tvářím Divadla Andreja Bagára v Nitře. Kdysi na této scéně začínala, dnes tu hostuje a od ledna 2013 se stává opět kmenovou členkou souboru.

Foto: archiv Robert Rohál

Slovenská herečka Lenka Barilíková - Spišáková.

Článek

V této sezóně můžeme sympatickou herečku vidět na jevišti nitranského divadla v dramatu Siroty, v komedii Chytrá vdova nebo v inscenacích Pýcha a předsudek a Sladká Charity.

A na které postavy, které v divadle vytvořila, vzpomíná nejradši? "Víte, s každou postavou vám do života cosi nové vstoupí, a věřím, že i ta nejmenší postava vám způsobí v duši nějakou rýhu. Jsou však postavy, které vám přirostou k srdci, a potom, až odejdou z repertoáru – chybí, až se z nich stane nezapomenutelná vzpomínka. Mám ráda výzvy, postavy, které pro mne byly výzvou a já jsem je dokázala přivést na jeviště – Médea v melodramatu Georga Benda, Máša v Rackovi, Hodla v Šumaři na střeše, hluchoněmá Rozárka ve Hře o lásce, Slečna Julie, Marie z Večeře nad městem, Helen v Sirotách a další mému srdci milé: Pamela, Líza Doolittleová, Portia, Anna, Sandra, Eliašová, Amnézia, Angustias,“ vyjmenovává Lenka Barilíková-Spišáková.

Faktem je, že se do nitranského divadla, kde kdysi začínala, opět vrací. „To je pravda,“ přiznává herečka. „Nitra byla moje první angažmá. Po sedmi letech jsem odešla do Bratislavy, kde jsem mala dost pracovních příležitostí, později na jevišti Radošinského naivného divadla, posléze to byly další divadla ve městě - Nová scéna, Teatro Wustenrot, Národní divadlo, Arteátro, ale také mnoho nezávislých divadelních produkcí... Několik let jsem hrávala v rámci Letních Shakespearovských slavností v Kupcovi benátském a v Macbethovi - to bylo v době divadelních prázdnin v létě. A minulý rok jsem dostala opět nabídku z Nitry, kterou jsem přijala a dnes jsem šťastná, že opět hraju v Divadle Andreje Bagara a po třinácti letech „odloučení“ se od ledna 2013 stanu členkou hereckého souboru.“

A jestli existuje role, na kterou by měla v budoucnu chuť a kterou by si ráda zahrála? „Určítě takové role jsou. Ale nehledám je záměrně v dramatické literatuře. Ráda se nechám překvapit, co mi působení v Divadle Andreje Bagara do budoucna  přinese. A to, co se mi třeba zdá, to si nechám pro sebe, přece neprozradím, aby se mi to splnilo,“ směje herečka, jejímž manželem je divadelní režisér Michal Spišák.

Ve stejné branži se už stačil uplatnit jejich starší syn, zatímco ten mladší má jiné zájmy. Sama herečka o tom říká: „Naši synové jsou už dospělí, starší syn Samko se nadýchal hereckého vzduchu velmi brzo a tak není divu, že při tom zůstal, i když má do budoucna jiné plány. Mohli jste ho vidět třeba ve filmu Nedodržený slib, nebo také hraje v každodenním televizním seriálu Panelák. Chystá se na přijímačky na vysokou školu, tak mu držíme palce, aby se mu podařilo naplnit svoje vize. Mladší syn Jakub je momentálně na studijním pobytu na rok v USA. Takže nás čekají v rodině první „neúplné“ Vánoce. Ještě, že existuje moderní technika! Skype!“

Reklama

Výběr článků

Načítám