Hlavní obsah

Jeseník už láká adventní atmosférou

Novinky, Věra Janků

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jeseník zahalila první bohatá sněhová nadílka, která podtrhuje kouzlo adventu a přicházejících vánočních svátků. Při návštěvě zasněžených Jeseníků a Rychlebských hor si proto nenechte ujít ani předvánoční atmosféru tohoto města uprostřed horských hřebenů. Přijměte pozvání do adventního Jeseníku.

Foto: Archiv MKZ Jeseník

Mikulášská nadílka na jesenickém náměstí.

Článek

Adventní benefiční koncerty

Každou adventní neděli se v evangelickém kostele v Jeseníku konají vánoční koncerty. Poslechnout si můžete nejen písně v podání pěveckých sborů z Jeseníku, ale také ženský pěvecký sbor z nedaleké Bělé nebo pěvecký sbor z Ostravy. Koncerty začínají vždy v 17 hodin.

Výstava betlémů

Do 31. prosince můžete navštívit ve Vlastivědném muzeu Jesenicka výstavu betlému s podtitulem Narodil se v Betlémě. Seznámíte se s betlémy z různých regionů, ale také z nezvyklých materiálů. Možná vás udiví betlém z ovčího rouna, ze šišek nebo miniaturní Svatá rodina zasazená do skořápky vlašského oříšku.

Čertovské zvonění

Na tradiční mikulášskou nadílku a malý vánoční jarmark na Masarykově náměstí se můžete těšit ve čtvrtek 5. prosince od 16 hodin. Všechny děti by si měly vzít s sebou na jesenické náměstí zvonečky, aby společně s čertem Mikuláše přivolaly. 

Mikuláš na ledě

Kromě čtvrtečního setkání se děti mohou s Mikulášem potkat ještě jednou. V pátek 6. prosince od 17 hodin si totiž v Priessnitzových lázních pro změnu obuje brusle a zahájí Mikulášskou diskotéku na ledě. Nebudou chybět soutěže, maškarní rej s cenami pro nejlepší masky ani sladký dáreček pro každého.

Vánoční jarmark s živým betlémem

Vodní tvrz a Zámecké náměstí 6. až 7. prosince obsadí středověcí řemeslníci, k práci jim zahrají středověcí muzikanti, všechny zahřeje vánoční punč, teplá medovina, slaďoučké bombardino nebo káva přímo z pražírny. Velkým lákadlem bude jistě živý betlém. A pokud jste ještě nikdy nejeli na velbloudovi, na vánočním jarmarku budete mít jedinečnou příležitost.

Na kus řeči s Petrem Čtvrtníčkem

Tentokrát se ve stále oblíbenější nové talkshow Priessnitzových lázní setkáte s Petrem Čtvrtníčkem. Adventní setkání s tímto scénáristou a filmovým a divadelním hercem proběhne v sobotu 7. prosince od 19.30 v lázeňské Zimní zahradě.

Mezinárodní semifinále First Lego League

Semifinále robotické soutěže se uskuteční poprvé v historii v České republice. Nejlepších 18 týmů mladých konstruktérů a programátorů z Maďarska, Slovenska, Česka a Bulharska bude v sobotu 7. prosince od 8.30 do 16.00 hodin bojovat o evropské finále.

Kulinářská vánoční výstava

Jesenická SOŠ gastronomie a potravinářství připravila pro všechny milovníky vánočního cukroví prezentační výstavu. V úterý 10. prosince, od 10 do 17 hodin, si z jesenické Kaple můžete odnést kromě tradičního vánočního cukroví také originální játrový sýr nebo inspiraci na výzdobu vaší vánoční tabule.

Nejlepší revival The Beatles

Slovenská kapela The Backwards, která je považována za nejlepší revival „brouků“ na světě, si pro své fanoušky na 28. prosince od 19 hodin připravila nový program, stylové kostýmy i bonusovou píseň Free As A Bird.

Více se o dění v Jeseníku dozvíte na jesenik.org a priessnitz.cz.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám