Hlavní obsah

Jedinečná zpěvačka, skladatelka a hudební nomádka polské world music Karolina Cicha míří do Ostravy

Novinky, Klára Blažková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Karolina Cicha přiveze do Českého rozhlasu Ostrava, kde 1. prosince vystoupí v rámci festivalu Musica Pura spolu s Mateuszem Szemrajem a Patrycjou Betley, unikátní a velmi úspěšný koncertní program n zavaný 9 jazyků.

Foto: Promo Musica Pura
Článek

Polská písničkářka Karolina Cicha je nenápadnou, ale přesto nepřehlédnutelnou zpěvačkou, performerkou a multiinstrumentalistkou polské world music scény aneb "Cicha voda břehy mele", jak trefně zaglosoval v jedné ze svých recenzí Milan Tesař.

9 jazyků je symbolem různorodosti polské kultury a obsahově čerpá z bohatství jejího rodného regionu Podlasie na úplném severovýchodě Polska. To patří k nejzajímavějším etnografickým regionům v Polsku a je zároveň pomyslným kulturním pomezím mezi evropským východem a západem: žijí zde Poláci, Bělorusové, Litevci, Rusové, Tataři a Romové, před druhou světovou válkou také početná židovská komunita…

Najdeme zde mnoho různých náboženství, hovoří se zde mnoha jazyky. Není tedy divu, že se idea pomyslného hudebního Esperanta zrodila právě tady, v multikulturálním prostředí, v němž mimo jiné vyrostl i oční lékař, filolog a především tvůrce skutečného jazyka Esperanto Ludwig Zamenhof.

Z programu 9 jazyků tryská svébytná a originální hudební řeč, která je typická pro Karolinu Cichou, pro její charisma a individuální výrazovost. V jejím podání má hudba magickou sílu, je nejpravdivějším tlumočníkem emocí a také univerzálním jazykem, kterému rozumí lidé všech kultur světa.

Jednou ze spoluhráček Karoliny Ciche na jejím exkluzivním koncertě v Ostravě bude Patrycja Betley-Napierała, vyhledávaná perkusionistka a pedagožka, která se na polské hudební scéně pohybuje již dvacet let.

Každý den se Patrycja pohybuje v žánrech jako je folk, ethno, world music, ethno-pop ve znamení keltské a orientální hudby, hudby sefardských Židů, polské lidové hudby, hudby z oblasti Karpat, z různých koutů Balkánského poloostrova, africké tradice nebo Afrobeatu a elektronické hudby. Hraje na širokou škálu bicích nástrojů, např. bodhrán (charakteristický pro irskou kulturu), přes bendir, duff, doumbek po cajon, nigerijské uḍu, tapan a na mnoho dalších. Patrycja trvale spolupracuje s prestižním vídeňským nahrávacím studiem Euro Acoustics. Zároveň působí také jako hudebník ve varšavských divadlech: Teatr Dramatyczny, Ateneum, Teatr Makata a Kabaret na Koniec Świata.

Mateusz Szemray vystudoval Hudební akademii Fryderyka Chopina ve Varšavě ve třídě klasické kytary prof. Ryszarda Bałauszka. Kromě toho hraje na elektrickou kytaru a etno nástroje - arabskou loutnu (al oud), perskou loutnu (tar) i malý cimbálek. Dvakrát získal umělecké stipendium od ministra kultury a umění. Je laureátem celostátních a mezinárodních kytarových soutěží. Spolupracoval s orchestry v Polské národní opeře a Národní filharmonii ve Varšavě, ve Świętokrzyské filharmonii a Sinfoniettě Cracovia.

Předprodej na recepci Českého rozhlasu Ostrava. Rezervace na tel. 596 203 111. Nebo v OIS-pobočky: Elektra, Přívoz, Svinov, Karolina.

Další informace: www.musicapura.cz

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám