Hlavní obsah

Janáčkova opera Její pastorkyňa zahájí festival Janáček a Luhačovice 2016

Novinky, Denisa Ižová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Festival Janáček a Luhačovice zahájí poprvé v historii festivalu Janáčkova opera Její pastorkyňa. Uvede ji 11. července na Lázeňském náměstí pod taktovkou dirigenta Petra Šumníka operní soubor, pěvecký sbor, orchestr a balet Slezského divadla Opava.

Foto: archiv lázní luhačovice
Článek

Letošní jubilejní 25. ročník se koná od pondělí 11. do pátku 15. července.

Hosté se mohou dále těšit na Evu Urbanovou, světově proslulou sopranistku, s Petrem Bergerem, slovenským tenoristou, ale i nejlepšího českého klavíristu Iva Kahánka, vynikajícího hobojistu Viléma Veverku, houslistu Josefa Špačka-nejvýraznějšího interpreta své generace, komorní orchestr Czech Virtuosi a Janáčkův komorní orchestr. Informoval o tom Ing. Jiří Dědek, MBA, výkonný ředitel Lázní Luhačovice, a. s.

Velikán české hudby Leoš Janáček je úzce spjatý s Luhačovicemi. Opakované pobyty ve zdejších lázních představovaly i jeden z inspiračních zdrojů jeho tvorby. Hudební festival nesoucí ve svém názvu jeho jméno a jméno místa jeho oblíbených návratů je pořádán k jeho poctě od roku 1992.

U zrodu festivalu stál PhDr. Jaromír Dlouhý, hudební skladatel, nakladatel a muzikolog. Lázně Luhačovice převzaly přípravu a pořádání festivalu v roce 2010. Zařadil se k prestižním hudebním projektům v České republice. Prof. Ing. Václav Klaus, poskytoval svoji záštitu jako předseda Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky od roku 1998, jako prezident České republiky od roku 2003. Pod záštitou Ing. Livie Klausové, CSc. byl festival pořádán v letech 2008 až 2013. Prof. Eva Blahová převzala patronát v roce 2014.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám