Hlavní obsah

Jan Lucemburský znovu porazí Uhry a Poláky. Na slováckém poli

Novinky, Zdeněk Šmýd

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na poli u Vacenovic na Slovácku se 7. července odehraje bitva. Bojovat u ní budou vojska Jana Lucemburského proti polským a uherským protivníkům. Stejně jako v roce 1331.

Foto: Zdeněk Šmýd

Tři králové na plakátu, který zve na bitvu na slováckém poli.

Článek

V roce 1331 se odehrála bitva, ve které se utkala vojska tří králů. Lan Lucemburský tehdy porazil Vladislava I. Lokýtka spolčeného s Karlem I. Robertem s Anjou.

Není úplně jasné, kde na jihovýchodní Moravě to bylo. Ve slovácké obci Vacenovice mají každopádně jasno, že to bylo právě tam. Odnepaměti se tam jedné trati říká Polská, dalšímu místo zase Stanovisko. První místo bylo zřejmě ležením polských vojsk, v druhém se připravoval na boj Jan Lucemburský se svým vojskem. 

Po tehdejších událostech pátral místní nadšenec historie Miroslav Blahušek. Ten totiž jako malý od svého dědečka poslouchal, co se mezi staršími povídalo o dávných časech. „Tam za Hantálama, kde je les, který odnepaměti nese jméno Polská, se při kopání pařezů na topení nacházely kosti koní, jezdců, postroje i starodávné zbraně,“ říkávali. Místní pověst hovoří o bitvě tří králů, která se tam odehrála.

A odehraje se znovu. Vacenovice připravily velkolepou slavnost v areálu salaše Rúdník, při které si tuto událost připomenou v sobotu 7. července od 14.00. Návštěvníci si na různých stanovištích vyzkouší středověké dovednosti, navštíví dobové ležení, jarmark a samozřejmě si prohlédnou rekonstrukci bitvy tří králů, která je v plánu v 17.00. Předvedou ji členové skupiny historického šermu In Taberna z Brna a jejich kolegové z celé Moravy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám