Hlavní obsah

Jaký je společenský život hmyzu? Odpověď najdete v ornitologické stanici v Přerově

Novinky, Romana Nitková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plesová sezóna, návštěva divadla či kina, výpůjčka v knihovně, masopust, nedělní bohoslužba, fandění na stadiónu nebo lehká (případně méně lehká) tlačenice v autobusu či u pokladny supermarketu. Podobné obrazy nám naskočí v mysli, když se řekne společenský život.

Foto: Jiří Polčák

Společenský život hmyzu

Článek

Co to ale znamená společenský život hmyzu? Asi by byla mylná představa mravence fandícího svému oblíbenému fotbalovému klubu nebo včely záměrně cestující autobusem. Nicméně i hmyz má svůj život pevně strukturovaný, plný sociálních vazeb. U nejznámějších zástupců společenského hmyzu - mravenci, termiti, včely a vosy, můžeme rozpoznat prezidenta (spíše tedy prezidentku), dělnickou třídu, ozbrojené složky nebo kojenecké ústavy.

I u dalších druhů se setkáme s pozoruhodnou pestrostí vztahů. Oproti zažitým představám o primitivnosti jsou například švábi velice pečliví rodiče, mouchy si při námluvách věnují zásnubní dárky a vždy útoční mravenci si hýčkají v mraveništi drabčíky, kteří jim ničí jejich vlastní plod.

Nahlédnout do tohoto úžasného světa miniaturních, avšak o to zajímavějších tvorů umožňuje výstava Společenský život hmyzu, kterou na začátku dubna otevřela Ornitologická stanice muzea Komenského v Přerově ORNIS. Prostřednictvím textů, fotografií (včetně makrofotografií předních českých i zahraničních fotografů), exponátů ve vitrínách, modelů termitiště a mraveniště ve skutečné velikosti, filmů, a také živého hmyzu v insektáriích (čmeláci, mravenci, švábi a další) přibližuje základní témata týkající se sociálního života hmyzu.

Součástí výstavy jsou rovněž doprovodné aktivity, které zahrnují především hry - triomino, skládačku, kolo, bludiště a nechybí ani převleky, při nichž se pobaví nejen děti všech věkových skupin, ale i dospělí.

Putovní výstavu jejímiž autory jsou Klára a Pavel Bezděčkovi z Muzea Vysočiny Jihlava můžete do 31. října shlédnout ve velkém výstavním sále Ornitologické stanice Muzea Komenského v Přerově.

Další informace: 

Mgr. Martin Vymazal; tel. 581 219 910

vymazal@prerovmuzeum.cz

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám