Hlavní obsah

Hudební komedie Jen ho nechte, ať se bojí měla premiéru před pětatřiceti lety

Novinky, Robert Rohál

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Před pětatřiceti lety měla v československých kinech premiéru hudební komedie režiséra Ladislava Rychmana Jen ho nechte, ať se bojí. Film, který se stal nejnavštěvovanějším českým filmem roku 1978, patří dodnes - jistě i díky silnému hereckému obsazení - k televizním evergreenům.

Foto: archiv autor

Důležité postavy si v komedii Jen ho nechte, ať se bojí zahráli Miloslav Šimek a Vladimír Menšík.

Článek

Pokud se kdy v českém filmu objevil oblíbený zpěvák nebo zpěvačka v hlavní roli, byl film očekáván s velkým zájmem. Nejinak tom u bylo i u lehce bláznivé komedie s písničkami režiséra Ladislava Rychmana Jen ho nechte, ať se bojí, kde se v hlavní ženské roli objevila Helena Vondráčková.

Jistě i díky ní a režisérovu tahu obsadit do dalších rolí Luďka Sobotu, Miloslava Šimka a Petra Nárožného, tehdy veleúspěšné trio ze Semaforu, přičemž si ve filmu zahráli i takoví herci jako Vladimír Menšík, Jiří Krampol, Dana Hlaváčová nebo František Filipovský, se stala komedie nejnavštěvovanějším filmem roku 1978.

Hudební komedie vypráví příběh skladatele Aleše Brabce, který komponuje nejlépe ve stresu, a tak jeho šéf z divadla, kam mladý autor nastoupí, dostane nápad, jak z něj rychle dostat písničky na blížící se premiéru.

Film, jehož premiéra proběhla 1. července 1978 a po celý rok plnil tuzemská kina, si nechtěl hrát a ani si nehrál na velký muzikál. Autorem námětu a scénáře byli František Vlček a Pavel Borovička a samotný režisér. Kameramanem snímku byl Josef Hanuš.

"Film Jen ho nechte, ať se bojí byla jedna velká legrace. Byli jsme jedna velká rodina, co se týká herců. Natáčení jsme si užívali a měli jsme spoustu krásných historek. Každé ráno nás úžasnými vtipy obšťastňoval Vladimír Menšík. Vzpomínám si na natáčení na Slapské přehradě. My jsme přicházeli celí rozespalí, ale on už s kufříčkem, kde měl spoustu injekčních stříkaček na své astma, ale jinak s dobrou náladou a hýřil vtipem," vzpomíná na natáčení Helena Vondráčková, která měla ve filmu roli zpěvačky Marcely.

Jen ho nechte, ať se bojí je herecky dobře obsazený film s jednoduchým dějem a příjemnými písničkami Jiřího Bažanta a Jiřího Maláska, které otextovali Ivan Mládek nebo Jan Vodňanský. Z písniček se hity sice nestaly, zato z hlediska dnešní doby se na ně můžeme dívat jako na pokus o dobře ztvárněné videoklipy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám