Hlavní obsah

Hudební festival F. L. Věka nabídne na úvod lahůdku: Boni Pueri a Komorní filharmonii Pardubice

Novinky, Dana Ehlová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zahájení dalšího ročníku hudebního festivalu F. L. Věka se nezadržitelně blíží. Ve významném „osmičkovém roce“ proběhne i tato hudební přehlídka, která si získala renomé v celém regionu i mnohem dál, ve znamení osmiček. Na pořadu je osmý ročník a posluchači se mohou těšit na osm koncertů.

Foto: Boni pueri (archiv)

Boni Pueri zahájí 16. září s Komorní filharmonií Pardubice MHF F. L. Věka 2018.

Článek

Úvodní koncert MHF F. L. Věka 2018 se uskuteční 16. září v kostele sv. Václava v Dobrušce a příznivci krásné hudby si budou moci vychutnat špičkové umění dvou těles, která se již na festivalových pódiích objevila, sklidila zasloužené ovace a nadchla posluchače.

Po šesti letech se vrací Komorní filharmonie Pardubice a Český chlapecký sbor Boni Pueri. Spojení umění špičkového českého orchestru, kterým Komorní filharmonie Pardubice, právě vstupující do své 50. sezóny, bezesporu je, a královéhradeckého Českého chlapeckého sboru Boni Pueri, pro který bude vystoupení na Věkově hudebním festivalu prvním koncertem po návratu z velkého turné do Číny, jistě přinese příznivcům krásné hudby neopakovatelný zážitek.   

Součástí zahájení festivalu bude předání Ceny festivalu další výrazné osobnosti, která se významně zasloužila o kulturu v regionu.  

O programu

Na úvod zazní Symfonie A dur KV 201 Wolfganga Amadea Mozarta, poté chorál Svatý Václave. Na programu dále budou skladby Josefa Suka, Johanna Sebastina Bacha, od jehož narození uplynulo letos 333 let, Georga Fridricha Händela, ale i lidová píseň Ty bysterský zvony.

Závěr bude patřit hudbě českého velikána Bedřicha Smetany. Symfonickou básní Vltava v úpravě pro sbor a orchestr a sborovým Proč bychom se netěšili zahajovací koncert osmého ročníku vyvrcholí.  

O interpretech

Komorní filharmonie Pardubice je svým obsazením menším symfonickým tělesem haydnovsko-mozartovského typu. Jako jediný profesionální orchestr Pardubického kraje má nezastupitelnou roli v hudebním životě tohoto regionu. V Pardubicích pořádá abonentní cykly, koncertuje v dalších městech kraje i celé republiky. Pravidelně se účastní nejvýznamnějších festivalů v České republice a znají ji také posluchači v mnoha prestižních koncertních sálech v Evropě i zámoří.

Český chlapecký sbor Boni Pueri byl založen v roce 1982 a postupně se zařadil mezi významná evropská hudební tělesa. Dvousetčlenný sbor dosud absolvoval na tři tisícovky samostatných koncertů po celé Evropě, Americe a Asii, vydal třináct vlastních nahrávek a na dalších dvaceti se podílel (Supraphon, EMI, BMG, ArcoDiva ad.).

Boni Pueri účinkovali po boku význačných umělců (José Carreras), natáčí pro televizi a rozhlas a spolupracují s význačnými soubory a orchestry po celém světě. Sbor absolvuje pravidelná profesionální koncertní turné po USA, Kanadě, Japonsku, Jižní Koreji, Číně, Velké Británii, Nizozemsku, Dánsku, Francii, Itálii, Německu a je zván na světové hudební festivaly.

Slovo na závěr

Ke spolupráci obou těles se vyjádřila ředitelka Komorní filharmonie Pardubice Jarmila Zbořilová: „Český chlapecký sbor Boni Pueri je jedním z našich nejčastějších koncertních partnerů. Setkáváme se při umělecké spolupráci vlastně pravidelně. Paleta míst, kde jsme spolu hráli v posledních letech, je skutečně pestrá - od arény nebo Sukovy síně v Pardubicích, přes hradecký Aldis, festivalová pódia na různých místech republiky, Pražský hrad nebo čínskou Šanghaj. Máme natočených několik společných CD. Myslím, že se vzájemně máme rádi. Určitě to bude poznat i z našeho účinkování v Dobrušce. Děkujeme za pozvání.”

Reklama

Výběr článků

Načítám