Hlavní obsah

Hradozámecká noc na Mníšku s pohádkovými strašidýlky a slečnou Marplovou

Novinky, Marie Charvátová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V sobotu 29. srpna se zámek v Mníšku pod Brdy připojí k již šesté Hradozámecké noci. Při té příležitosti se připravují speciální Pohádkové prohlídky se strašidýlky pro děti a Detektivní prohlídky se slečnou Marplovou pro dospělé. K tomu doprovodný program na nádvoří a ohňostroj v zámecké zahradě.

Foto: Anna Čelouchová

Ohňostroj v zahradě zámku.

Článek

Hradozámecká noc je každoroční výjimečnou akcí, která si vyžaduje i výjimečné prohlídky. „Na mníšeckém zámku vždy chystáme prohlídky zcela nové, které ještě ani děti s rodiči, ani dospělí návštěvníci neviděli,” prozradila kastelánka zámku Jana Digrinová. 

Otevřou se soukromé komnaty posledních majitelů, kde žila paní hraběnka a pan baron, uvidíme zařízené ložnice i s toaletou, obývací koupelny s odpočinkovým koutem, nebo dětský pokojíček s domečkem pro panenky na elektřinu.

Malé děti čeká pohádkové vyprávění o strašidýlcích. Ne, nemějte obavu, žádné strašení a lekání se nechystá, existují přeci i roztomilá a hodná strašidýlka, která slouží pro potěchu, k zábavě nebo jako šikovní pomocníčci. Třeba maličká plemena pohádkových dráčků. I ti umějí sálat oheň, tedy spíš takový plamínek. V odpočinkovém toaletním pokoji pana barona jeden malý dráček udržoval teplo v kamnech, aby nebyla při koupeli zima, a taky hlídal ohřívadlo na kávu, aby nevystydla.

Dětský pokojíček zase často navštěvoval zámecký bubáček, který si s vnoučaty pana barona nejraději hrával na schovávanou. Vešel se pod postel i do zásuvky nočního stolku, do klícky k žabičce rosničce, kterou děti chovaly, do postýlky k plyšovému medvídkovi i do lahve na vodu zdobené korálkovou výšivkou. To bylo veselo.

K hradozámeckým strašidlům patří také například bezhlaví rytíři nebo bílé paní. Jedna taková občas chodí i po chodbách mníšeckého zámku. Dřív se objevovala v pokojíčku s kolébkou, kde chovala malá miminka a pomáhala o ně pečovat. Zpívala jim, přebalovala, oblékala do košilek.

Větší návštěvníci se mohou zapojit do detektivního pátrání. Čeká je prohlídka na motivy Agathy Christie s průvodkyní slečnou Jane Marplovou, zvídavou a bystrou dámou, která všemu přijde na kloub. Dojde na zámku k hrdelnímu zločinu? Kdo zemře, bude to příbuzný z rodiny majitele nebo někdo z personálu? Během prohlídky prvorepublikových interiérů nás čeká hledání indicií a pátrání po zajímavých předmětech. Pomůžete slečně Marplové odhalit pachatele?

„Prohlídky budou doprovázeny rozmanitým programem na nádvoří a završeny barevným ohňostrojem v zámecké zahradě,” dodala kastelánka. „Rozloučení s prázdninami se nám určitě vydaří.”

Reklama

Výběr článků

Načítám