Hlavní obsah

Hrádek u Nechanic, kus Anglie zasazený do Čech, je rájem filmařů

Novinky, Vratislav Konečný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Romantický zámek Harrachů postavený ve stylu anglické windsorské novogotiky v letech 1841 až 1857 táhne k sobě filmaře jako brtníka med. Hrabata nemohla tušit, že z jejich východočeského sídla budou mít štáby filmařů celého světa nesmírnou radost.

Foto: NPÚ, ÚP Sychrov

Hrádek má původní červenou fasádu, donedávna v této barvě byly jen věže

Článek

Nízká rozložitá stavba je obklopena rozsáhlým parkem, resort je vyhlášený v posledních letech jako golfový. Harrachové z jilemnické rodové větve nechali postavit reprezentační sídlo, dominantní je hranolovitá věž s cimbuřím, ve druhé boční věži zřídili kapli. Harrachové mají v erbu tři pštrosí pera zastrčená do zlaté koule na červeném poli.

Kromě služeb politických a uměleckých prosluli i jako zakladatelé skláren na severu Čech. A kdo by neznal přínos hraběte k lyžování, pro své hajné nechal vyrobit první lyže.

Filmaři se o Hrádek perou

Filmaři ponejvíce využívají Zlatý a Rytířský sál, jídelnu a knihovnu. Některé z místností poznáte například z Dobrodružství kriminalistiky, točily se zde dva díly, Hrádek posloužil coby výcvikové středisko kdesi v Anglii v Sequensově Atentátu z roku 1964. Dalším byl Mášův Hotel pro cizince (1966).  

V parku se procházeli Měsíčník, Větrník a Slunečník z pohádky Princ a Večernice, pohádek zvládl Hrádek na desítky, Svěrák tu točil Tmavomodrý svět. Natáčela se tu Kronika mladého Indiana Jonese, Johnny Deep se tu procházel ve From Hell (Z pekla), ve výčtu nesmí chybět Andělská tvář, Panství, Náhrdelník a desítky dalších.

Sídlo užitného komfortu

Zanechali toho Harrachové hodně k vidění, v původních bohatě zdobených a vybavených interiérech uvidíte styl bydlení druhé poloviny 19. století.

Rytířský sál patří historii rodu a jeho jednotlivým členům. Nejhezčí zámeckou místností je Zlatý sál, zdobený zlacenými koženými tapetami vyrobenými v 17. století v Belgii. V Mühlgrubském salónu je vystaven ojedinělý soubor kurfiřtských židlí, v jídelně uvidíte vzácné sbírky harrachovského skla, keramiky a cínového nádobí z 16. a 17. století.

V herně je visí obraz Slavnost v lázních od slavného malíře 16. století Lukase van Falckenborgha. V prvním patře jsou soukromá apartmá hraběte a hraběnky, rodová galerie v letní jídelně a pokoje pro hosty.

Hrádku se říká právem Malá Hluboká, ale je mnohem intimnější, ne tak okázalý jako jihočeský zámek.

Vzácní hosté

Zámek navštívila řada význačných osobností: v roce 1866, v době střetu pruských a rakouských vojsk u Hradce Králové, korunní princ Albert Saský, ke konci 19. století se zde krátce po lovu zastavil arcivévoda František Ferdinand d´Este, následník trůnu.

Z osobností kulturního života zde pobývali například Alois Jirásek a Vojta Náprstek.

Ve znamení kultury

Zámek otevře 28. až 31. března sezónu akcí Velikonoce na zámku, připomínkou tradic v historickém prostředí. Vše o Velikonocích se dozvíte ve svátečně vyzdobené expozici. Výchovný program – akce je vhodná pro školy. Zpřístupněna bude i zámecká kuchyně, kde můžete ochutnat originální Sváteční zámecký likér.

V Pondělí velikonoční se od 10 hodin uskuteční mše svatá v zámecké kapli sv. Anny.

Reklama

Výběr článků

Načítám