Hlavní obsah

Hlíva ústřičná je naše chlouba, tvrdí průkopníci jejího pěstování v Česku

Novinky, Martina Pospíšilová

Procházky po lese a sbírání hub je vášeň mnoha Čechů. Jak to ale vypadá, když se houbaření stane nejen zábavou ale i obživou? Své o tom ví Petr Zeman a jeho švagr Václav Dolanský, kteří od základů vybudovali společnost České houby, sídlící kousek od Soběslavi.

Foto: Martina Pospíšilová
Článek

Společnost České houby vznikla v roce 2001, úplné začátky však sahají až do počátku devadesátých let. Tři kamarádi v té době založili malou firmu na pěstování tehdy ještě téměř neznámé hlívy ústřičné. Stali se tak u nás průkopníky v tomto odvětví.

Situace pro ně byla o to těžší, že neměli možnost pěstování s nikým konzultovat. Navíc český trh přijímal nové, takřka až exotické výrobky, velmi pozvolna a neochotně. Petr Zeman začínal v roce 1992 s vidlemi, holínkami a skromným základním kapitálem, který si půjčil od svých rodičů.

„Trvalo několik let, než jsem se naučil houby efektivně pěstovat. Mezitím původní sdružení zaniklo a já několik let vyráběl a prodával houby sám jako živnostník,“ vzpomíná dnes Petr Zeman.

Teprve v polovině devadesátých let se v hospodaření dostal z červených čísel a mohl přemýšlet, jakým směrem se dále ubírat. Rozhodl se pro výrobně-obchodní firmu, která bude nabízet nejen hlívu ústřičnou, ale i ostatní druhy hub a doplňkový sortiment. V následujících letech tvrdě pracoval i 15 hodin denně a veškerý svůj volný čas věnoval podnikání.

V současnosti má společnost dvě farmy. První z nich, na které pěstují hlívu ústřičnou, se nachází v Nedvědicích u Soběslavi. Žampionárna, velkokapacitní sklady a balírna zboží je od roku 2011 v Soběslavi, kde sídlí i vedení firmy. Společnost má nyní přibližně 70 zaměstnanců, po plánovaném rozšíření výroby pak očekávají, že se rozšíří ještě o dalších 40 pracovníků.

Firma disponuje čtyřmi nezávislými balicími linkami a objemnými chlazenými i nechlazenými sklady. Kapacita umožňuje zpracovat, zabalit a vyexpedovat až 20 tun čerstvých hub denně.

Co Čech, to houbař

Lidé v České republice houby nejen rádi sbírají, ale i konzumují. Podle Petra Zemana je zajímavé pozorovat, jak se zájem českého spotřebitele měnil během posledních dvaceti let.

„Nejvíc hub jedí národy s vyspělou a věhlasnou kuchyní, myslím tím hlavně Francouze a Italy, tam jsou houby obsažené skoro v každém jídle. Hodně hub jedí také v Nizozemsku a Británii,“ komentuje spotřebu a dodává: „U nás kupovaných hub zkonzumujeme méně, než těch, co si sami nasbíráme. Ale poměr se pomalu mění. Zvláště u hlívy ústřičné, kdy se veřejnost dlouhodobě dozvídá o jejím příznivém dopadu na zdraví člověka, jde prodejnost každým rokem o poznání výše,“ popisuje trend.

V současnosti provozuje společnost České houby největší a nejmodernější výrobu houbových substrátů pro produkci hlívy ústřičné v České republice. „V tom jsme opravdu silní a dokážeme hlívu vyrobit od slámy z pole až po finální zabalený produkt,“ dodal Petr Zeman.  

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám