Hlavní obsah

Herci Jiřímu Hrzánovi k nedožitým 80. narozeninám by v Táboře rádi odhalili sochu

Novinky, René Kekely

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Herec Jiří Hrzán by se letos dožil 80 let. Jeho rodný Tábor se v novém složení radnice rozhoduje, že zaplatí odlití jeho bronzové sochy, na kterou řadu let nemohlo sdružení Hrzán sobě sehnat dostatek peněz.

Foto: archiv ČT

Jiří Hrzán bude mít konečně v rodném Táboře svou sochu!

Článek

Parta nadšenců a fanoušků Jiřího Hrzána měla před více než pěti lety bohulibý nápad, uctít táborského rodáka Jiřího Hrzána, který je ve městě i pohřbený. Sdružení Hrzán sobě proto začalo pořádat benefiční akce a sbírky na pořízení sochy, která má stát u rybníka Jordán, za zdejším gymnáziem, které herec navštěvoval.

Besed a talk show se účastnili někteří přátelé a kolegové Jiřího Hrzána - třeba Jan Kačer, Iva Janžurová nebo herečka Hana Čížková, která nějakou dobu s hercem žila. Sehnat se tehdy ale podařila jen část ze zhruba půlmilionové částky, jenž postačila na návrh a sádrový odlitek. Pak se projekt zastavil, protože peníze se sehnat nepodařilo a tehdy nepomohlo ani město.

Nyní se nově složená radnice rozhodla, že svému rodákovi, jehož otec byl osobním zahradníkem prezidenta Edvarda Beneše a měl ve městě i slavné zahradnictví, by mohla vzdát hold a odlití sochy zaplatit.

„O návrhu na pořízení sochy bude 25. února jednat rada města,” uvedl starosta Tábora Štěpán Pavlík.

K březnovému výročí nedožitých hercových narozenin se stihne zatím jen vzpomínková akce. Slavný český herec v rodném městě točil i jeden ze svých posledních filmů - Blázni, vodníci a podvodníci.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám