Hlavní obsah

Hanka Kynychová svou tour motivuje oběti násilí: Zkuste to říct

Novinky, Lenka Žáčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tour Pohyb pomáhá 2 míří do sedmi měst Česka. Startuje již 18. února v Praze. Bohatý tříhodinový program cvičení pod vedením Hanky Kynychové, přednášky a besedy na téma domácí násilí, zdravý životní styl, ochutnávky a bohatý doprovodný program, to vše je Tour Pohyb pomáhá 2. Vstup je zdarma.

Foto: Archiv Hanky Kynychové

Zahájení Tour Pohyb pomáhá v loňském roce

Článek

Z Prahy tour zamíří do 25. 2. do Liberce, 26. 2. do Mostu, 4. 3. do Tišnova, 5. 3. do Strakonic, 11. 3. do Břeclavi a zakončené bude 12. 3. v Třinci. Podpořte v rámci tour Pohyb pomáhá 2 i vy společně se známými osobnostmi svojí účastí projekt Policie ČR Zkus to říct, který má pod svými křídly Ministerstvo vnitra ČR.

Nejznámější česká cvičitelka Hanka Kynychová je tou nejsprávnější osobou, která se mohla stát tváří kampaně preventivního projektu, který je veden ve prospěch obětí a potencionálních obětí domácího násilí. Druhým rokem se vydává napříč Českem a motivuje k tomu, aby oběti přivyklé či tající na nich páchané násilí, aby o tom promluvili.

Ona sama domácí násilí zažila, i když na sobě pracuje, přesto to v sobě ponese celý život. V loňském roce se rozhodla pověstné dveře třinácté komnaty otevřít a zveřejnila svůj příběh z mládí, kdy ji tehdejší partner zakazoval kamkoli chodit s kamarádkami a věnovat se věcem, které měla ráda. Došlo i na facky, několikrát měla i vytrhané vlasy. Opravdu si prožila své.

„Nebylo to příjemné, ale věděla jsem, že pomáhám dobré věci. Když se mi vybavovaly živé vzpomínky, tak jsem se snažila si stále opakovat, že je světě spousta žen, které jsou na tom daleko hůř, než jsem byla já, a že jim takto mohu alespoň trochu pomoc,“ popisuje cvičitelka.

Přiznala, že se jí trochu podlomila kolena, když se od svých známých dozvěděla, že se tehdejší agresor snaží na ni sehnat telefonní číslo. Spojila se se zástupci Policie ČR, kteří mají projekt Zkus to říct na starosti, a díky jejich ochraně se cítila v bezpečí. Navíc má stoprocentní podporu a ochranu manžela.

Start tour proběhne v Praze v 9:00 v sálu Nuselské radnice v Táborské ulici na Praze 4. Problematika domácího násilí je natolik citlivá, že se komunikace s obětmi těchto útoků přes Hanku Kynychovou jeví velmi pozitivní.

„Ženy, které mají tuto nepříjemnou zkušenost, mnohdy nemají tolik sil a odvahy, aby kontaktovaly přímo Policii ČR a tento způsob svěření se, jim může pomoci v jejich nelehké situaci,“ vysvětluje úlohu Kynychové v projektu pplk. Mgr. Zuzana Pidrmanová z policejního prezidia. Tato problematika je o to více závažná, že se jedná o násilí za zavřenými dveřmi, v soukromí a beze svědků. Následky domácího násilí si mnohdy vyžádají celoživotní psychické nebo zdravotní následky, mnohdy i smrt.

V evidenci policie je ročně zhruba 1300 případů vykázání v souvislosti s domácím násilím. U incidentů jsou v 700 případech přítomny nezletilé děti, které si následky dramatických zážitků nesou celý svůj život. A to byl jeden z důvodů, proč se Kynychová rozhodla projekt podpořit.

Již 10 let aktivně pracuje s dětmi z dětských domovů, které ve svých biologických rodinách zažívaly násilí zcela běžně. Prostřednictvím svého projektu Hejbejte se a zpívejte s Hankou Kynychovou jim skýtá možnost, aby na sobě pracovaly a netrápily je zlé vzpomínky.

Reklama

Výběr článků

Načítám