Hlavní obsah

Hájenka láká zvýhodněným vstupným a odborným výkladem

Novinky, Blanka Kovandová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Muzeum jihovýchodní Moravy ve Zlíně připravilo příjemné překvapení pro výletníky, kteří v květnu a červnu zamíří k hradu v Malenovicích. Expozicí Dřevo, proutí, sláma, která je umístěna v objektu Hájenky, bude možné projít vždy o víkendu s komentovaným výkladem odbornice – etnografky Aleny Prudké.

Foto: Archív MJVM

Expozice Dřevo - proutí - sláma v Hájence u malenovického hradu

Článek

„Květen a červen jsou obdobím školních i rodinných výletů po památkách. Tím, že o víkendu tady budu a zájemcům popovídám o „pokladech“ této expozice, rozšiřujeme služby a snažíme se do muzejních objektů v Malenovicích nalákat co nejvíc zájemců,“ vysvětlila etnografka.

Víkendové komentované prohlídky považuje za dobrý nápad i kastelán blízkého hradu, Luděk Bubeník: „Odborník může návštěvníkům poskytnout více informací než běžný průvodce a celou prohlídku to rozhodně oživí.“

Navíc muzeum letos zavedlo novinku – zvýhodněné vstupné do obou objektů a i tento krok výletníci očividně vítají. „Na Hájence byla vždy návštěvnost menší než na hradě, ale zvýhodněné vstupné se po měsíci provozu osvědčilo. Loni za duben, kdy je otevřeno jen o víkendech, Hájenku navštívilo asi 50 osob a letos to bylo 170. V dubnu na hrad i Hájenku přišlo dohromady 554 návštěvníků a zvýhodněné vstupné jich využilo 110,“ vypočetl kastelán.

Spousta návštěvníků zavítá do Hájenky, když si krátí čas před prohlídkou malenovického hradu. „Expozice Dřevo, proutí, sláma je specializovaná, představuje zvláštní odvětví tradiční výroby - domáckou výrobu dřevěného nářadí a náčiní a předmětů z proutí a slámy, které sloužily jak v domácnostech a v hospodářství samotných výrobců, tak pro prodej. Sami domáčtí výrobci nebyli vyučenými řemeslníky, měli svá hospodářství a výrobní znalosti dědili z generace na generaci,“ vysvětlila etnografka Alena Prudká.

„Převážná část exponátů pochází z rozsáhlého terénního výzkumu autora expozice, etnografa zlínského muzea Karla Pavlištíka, který realizoval v 60. letech 20. století a navázal na něj v letech devadesátých. Expozice, která byla v roce 2004 oceněna i Českou národopisnou společností, ukazuje také hospodářské a sociální zázemí, v němž tito výrobci žili,“ dodala etnografka.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám