Hlavní obsah

Google, GEG a E-Bezpečí společně v unikátním projektu bezpečnějšího chování na internetu

Novinky, Kamil Kopecký

Projekt Web Rangers, realizovaný českým Googlem ve spolupráci s E-Bezpečím a Google EDU Group ČR, odstartoval workshopy pro žáky základních škol z celého území ČR. Byl tak zahájen unikátní projekt edukace v oblasti bezpečnějšího chování na internetu.

Foto: Kamil Kopecký

Výcvik mladých webrangerů

Článek

„Nápad na projekt Web Rangers se poprvé zrodil u našich kolegů v Izraeli před třemi lety, kde se setkal s obrovským úspěchem. Vychází z poznání, že je efektivní, pokud si děti sdílí své znalosti mezi sebou samy. Iniciativa je nejen o tom, aby se teenageři naučili jak bezpečně používat internet a z titulu Web Rangera to šířili mezi své vrstevníky, ale také aby věděli, že internet a jeho nástroje je důležitý i v oblasti vzdělávání a usnadní jim mnohé i v jejich běžném životě,” uvedla Andrea Hurychová z marketingu Google ČR.

„Děti budou 6 týdnů pracovat na svých projektech, které následně budou šířit mezi kamarády a spolužáky, a tak jim předají informace a náměty k tomu, jak internet používat bezpečně. Projektem může být krátké video, komiks, článek do místních novin, beseda ve škole, cokoli si děti vymyslí. Předpokládáme, že budou používat takové prostředky, které už znají ze školy nebo z domova. K dispozici jsou jim pomocnice z týmu projektu, které je při práci na projektech lehce povedou a poradí jim, když bude třeba,“ informovala Lenka Urbanová z GEG ČR.

„Do projektu jsme se zapojili s cílem seznámit děti s fenomény kyberšikany a kybergroomingu, kterými jsou v prostředí internetu ohroženy nejvíce. Zároveň jim představit možnosti ochrany a obrany před těmito riziky,” řekl Kamil Kopecký, vedoucí projektu E-Bezpečí z Pedagogické fakulty Univerzity Palackého v Olomouci.

„Základem vzdělávání a prevence dětí je práce s kazuistikami, ve kterých se žáci s obětí prožívají celou rizikovou situaci a hledají její řešení. Stávají se tak aktivními a uvědomují si závažnost jednotlivých problémů, které v extrémních situacích mohou končit tragicky,” dodal.

V průběhu ledna a února projde výcvikem projektu více než stovka českých dětí ve věku 13-15 let, které pak budou předávat své znalosti pomocí různých typů projektů mezi své vrstevníky.

Na aktivity projektu naváže výzkum rizikového chování českých dětí v prostředí internetu, který odstartuje oficiálně 12. února v rámci tzv. Safer Internet Day. Výzkum vedený týmem Centra PRVoK Pedagogické fakulty Univerzity Palackého v Olomouci ve spolupráci s firmami Seznam.cz, Google a Vodafone bude realizován tentokrát na území 3 evropských zemí - České republiky, Slovenska a Polska.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám