Hlavní obsah

Gastronomický festival Chuť Jeseníků se hlásí labužníkům

Novinky, Tereza Schreiberová

Gastronomický festival Chuť Jeseníků přichází za labužníky s jedinečnou akcí. Ve středu 20. června vypukne v šumperské kavárně PředMěstí „degustační mejdan“ pojmenovaný Sněz, co můžeš.

Foto: Lucie Pešková-Kulichová

Jeseníky budou v létě chutnat.

Článek

Od 17 hodin mohou návštěvníci ochutnávat desítky původních historických jídel obyvatel jesenických hor. „Strávníci poznají chuť jesenické játrové paštiky, hovězího masa s křenem, masových kuliček v nudlovém těstě nebo vozkovy houskové polévky, která se stala hitem Toulavé kamery na ČT1. Avšak připravujeme ještě další spoustu regionálních dobrot,“ slíbila spolupořadatelka festivalu Dagmar Krobotová.

Akce Sněz, co můžeš je součástí gastronomického festivalu Chuť Jeseníků, díky kterému mohou obyvatelé a návštěvníci jesenických hor ochutnávat tradiční jídla, která pocházejí z historických kuchařek místních obyvatel.

Druhý ročník originálního gastronomického festivalu byl oficiálně zahájen 14. června. Originální recepty z Jeseníků vaří pro své hosty přes dvacet restaurací na Šumpersku, Jesenicku, Rýmařovsku a Bruntálsku. Návštěvníci je poznají podle speciálního označení u vchodu.

Stejně jako loni mohou ochutnat některý z tradičních pokrmů také turisté přímo na Pradědu.

V nabídce jídel nechybějí polévky, hlavní jídla nebo dezerty. Milovníci jídla se tak mohou těšit třeba na masové kuličky v nudlovém těstě nebo Frýdeberský salát. Každá restaurace navíc podává nejméně jedno kompletní menu.

Hosté mohou také hodnotit servírovaná menu a jejich kuchaře, čímž se zapojí do spotřebitelské soutěže o hodnotné ceny.

Druhý ročník festivalu Chuť Jeseníků s sebou přináší několik atraktivních programových novinek. Jde například o kurzy vaření pro kuchaře jesenických restaurací. Během prázdninových měsíců bude probíhat také dlouhodobá soutěž ve vaření pro amatérské kuchaře, jejíž vítěz získá hotovost a ceny v celkové hodnotě 25 tisíc korun.

Festival Chuť Jeseníků potrvá do konce září a jeho slavnostní ukončení s vyhlášením výsledků hlasování strávníků o nejlepší restauraci proběhne začátkem října.

Mezitím festival Chuť Jeseníků ještě zavítá na folklorní festival v polské Nyse (18. srpna) nebo se přijede představit do hlavního města na tiskovou konferenci pro pražské novináře (3. července).

První ročník gastronomického festivalu se konal v roce 2011 a zaznamenal nečekaný zájem veřejnosti, provozovatelů restaurací i celostátních médií včetně České televize.

Reklama

Výběr článků

Načítám