Hlavní obsah

Gastro víkend ve Velkých Karlovicích potěší milovníky valašských specialit

Novinky, Martina Žáčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Máte rádi frgály? Jedinečnou příležitost ochutnat tyto typické valašské koláče všech možných příchutí, ale také se přiučit jejich výrobě nebo se zapojit do hodnocení frgálů v tradiční soutěži - to vše (a nejen to) nabídne o víkendu Karlovský gastrofestival ve Velkých Karlovicích na Valašsku.

Foto: Leona Brázdilová

Soutěž o nejlepší valašský frgál patří k vrcholům Karlovského gastrofestivalu.

Článek

Gastrofestival se koná od 4. do 6. října v karlovickém údolí Léskové, kde ho pořádají místní provozovatelé hotelů, penzionů a hospod. Každý podnik tradičně nabídne ochutnávky specialit své kuchyně. Nechybí ale ani doprovodné programy a farmářský trh s krajovými produkty, kde bude kromě Valašska zastoupeno i Slovensko, Itálie či Maďarsko.

V hlavní roli frgály

Frgály jako nejtypičtější valašská specialita samozřejmě nebudou na trhu chybět. Milovníky frgálů potěší i letošní novinka doprovodného programu - frgálová manufaktura, kde lidé uvidí výrobu v přímém přenosu a mohou také sami přiložit ruku k dílu.

Frgály všech možných náplní bude možné ochutnat na Soutěži o nejlepší frgál, která je tradičním vrcholem gastrofestivalu. Uskuteční se v neděli od 12 hodin a zapojit se do ní mohou všichni pekaři a pekařky, kteří donesou svůj výtvor hodinu předem do hotelu Lanterna.

„Porota posuzuje vzhled a tvar koláče, chuť a vůně a také dodržení správných parametrů. Pravý valašský frgál má mít v průměru 30 cm, váží 600 gramů a je s jednodruhou náplní," uvedla Zuzana Vašutová, vedoucí hotelu Lanterna.

Zájem o účast rok od roku roste, loni porota hodnotila 83 frgálů. Loni přibyla i kategorie kuriozit pro netradiční frgály, které svou náplní či rozměry nesplňují podmínky, pekařky na nich ale projevují svou kreativitu. Letos o vítězi této kategorie rozhodnou sami návštěvníci.

V nabídce budou i halušky, kyselice a další dobroty

Karlovský  gastrofestival nabídne i ochutnávky dalších valašských specialit. V nabídce nebudou chybět halušky, kyselice, zabíjačkové, jehněčí či zvěřinové speciality, pokrmy z pohanky, uzenářské dobroty nebo regionální piva a slivovice. Zpestřením bude ochutnávka italských a ukrajinských specialit či domácí asijské kuchyně thajských a srílanských masérů působících v hotelu Horal.

Program doplní kuchařské show, ukázky řemesel, cimbálové muziky nebo zážitkové galavečeře. Při nich se vedle místních šéfkuchařů opět představí i hostující držitel michelinské hvězdy. Po michelinských kuchařích z Itálie a Maďarska letos míří na Valašsko Oldřich Sahajdák z pražské restaurace La Degustation Boheme Bourgeoise. Ten přitom mimo svůj podnik zpravidla nevaří, tentokrát učinil výjimku. "Líbí se mi ta myšlenka "festivalu v lese"," prohlásil Oldřich Sahajdák.

Gastrofestival je situován do malebného údolí Léskové, které je obklopeno neporušenými lesy, loukami a pastvinami CHKO Beskydy. Jednotlivé gastro zastávky jsou vzdáleny do 3,5 km. Dají se obejít pěšky, nebo se svezete vláčkem či koňským povozem.

Po degustacích stojí za to vypravit se tu na výlet a pokochat se pohledem na valašskou krajinu, která se halí do podzimních barev. Jen 2 km od údolí se tyčí nová rozhledna Miloňová, do pěti minut autem se nachází další rozhledna Sůkenická s výhledem až na slovenské Tatry.

Reklama

Výběr článků

Načítám