Hlavní obsah

Fotograf Miloš Budík vystavuje v Galerii Valchařská

Novinky, Jaroslav Štěpaník

Brněnský fotograf Miloš Budík (1935) se zapsal do obecného povědomí jako autor fotografií všedního dne. Výstava s názvem NALEZENO​ přináší na jeho tvorbu trochu nový pohled. Budík se zde představuje jako všestranný fotograf a vynikající reportér.

Foto: M. Budík
Článek

Vystavené snímky vybrané z archivu negativů autora přibližují pohled fotografa na “západ”, kam se mu v polovině šedesátých let podařilo několikrát vycestovat. Fotografie jsou tak výpovědí o tehdejší době, i o tom, jak ji autor vnímal.

Namísto tradiční publikace bude k výstavě tentokrát vydán reprezentativní nástěnný kalendář. Jeden exemplář této výjimečné edice bude na místě vydražen a výtěžek poputuje na konto nadace Debra.

Miloš Budík je dodnes v odborných kruzích považován za jednoho z nejvýznamnějších československých fotografů své generace. Proslavil se jako jeden ze zakládajících členů skupiny VOX (1965), která svým vnímáním fotografie ovlivnila řadu dalších autorů.

Již ​ve svých 25 letech společně s ​Karlem Otto Hrubým​ a Vilémem Reichmannem​ vytvořili publikaci Brno (1955) s verši ​Jana Skácela​ a Ludvíka Kundery​ ​– ​ svou kvalitou velmi zajímavou, snad dosud nepřekonanou knihou o moravské metropoli. Do povědomí veřejnosti se zapsal jako fotograf vily Tugendhat. Soubor z roku 1959 představuje více než 60 fotografií. Jedná se o cenný historický dokument i osobitý pohled na jednu z nejslavnějších staveb moderní světové architektury.

Pro většinu Budíkových snímků je typické suverénní zvládnutí prostoru, jež vytváří napětí a dynamiku, vzbuzuje iluzi hloubkového vidění i pohybu a zdůrazňuje atmosféru fotografovaného prostředí. ​Inspirací pro jeho snímky se stal běžný život. ​Dlouhodobě se věnoval nemocničnímu prostředí, byla mu blízká oblast sportu a také džezová hudba.

Kromě kalendáře k výstavě byla vydána ​speciální limitovaná edice fotografií Miloše Budíka v nákladu pouhých 15 kusů. Každá z kazet, která je zajímavou nabídkou pro sběratele, obsahuje 13 snímků ze souboru Nalezeno. Výstava v trvání od 4. 12. 2019 do 21. 2. 2020 se koná v Galerii Valchařská - Tiskárna Helbich, Valchařská 36, 614 00 Brno.  

Reklama

Výběr článků

Načítám