Hlavní obsah

Ekologie sbližuje Čechy a Němce, Evropská unie to vítá

Novinky, Zuzana Halušková

Žáci z české i německé strany Krušných hor společně objevují Nové cesty - díky novému vzdělávacímu programu EU Cíl 3.

Foto: Zuzana Halušková

Žáci měli možnost seznámit se s výcvikem dravců.

Článek

Od září do listopadu probíhá projekt programu EU Cíl 3 / Ziel 3 s názvem Nové cesty - žáci vybraných českých a německých škol v Krušných horách díky němu stráví týden v krásné podzimní atmosféře krušnohorských lesů, kde je pro ně připraven zajímavý program odhalující tamní přírodu a přibližující práci ekologů.

Kromě výukových bloků, které děti zábavnou formou seznámí např. s koloběhem vody a jejím významem v přírodě, si žáci sami vyzkoušejí, co vše obnáší péče o les a lesní zvěř.

"Při výletech jsou děti často překvapené, kolik zajímavostí se skrývá přímo v jejich bezprostředním okolí," uvedl lektor projektu a učitel litvínovské ekologicky zaměřené školy Schola Humanitas Pavel Wolejník.

Výuka probíhá dvojjazyčně a nové cesty děti hledají i samy k sobě: po počátečním ostychu můžeme zaslechnout, jak se začínají navzájem učit svou rodnou řeč a po pár dnech jsou jazykové rozdíly mnohdy spíše zdrojem zábavy - jistě i díky mnoha společným zážitkům z výletů či z nočního dobrodružství při poslouchání řvoucích jelenů.

Skutečné nadšení pro vědeckou práci lze pak u dětí sledovat, když dostanou do rukou mikroskopy, váhy, lupy a sítka a vydají se lovit rozličné živočichy, kterých je v místní krajině požehnaně.

Pro některé školy se stalo toto setkání se zahraničními sousedy začátkem další spolupráce - projekt Nové cesty byl tedy v mnoha ohledech úspěšný.

Škol bylo na jednotlivé týdenní pobyty vybráno celkem 6 z každé země, veškeré náklady s pobytem spojené jsou hrazeny z fondu programu EU Cíl 3 na podporu přeshraniční spolupráce mezi Českou republikou a Saskem.

Reklama

Výběr článků

Načítám