Hlavní obsah

Ekecheriá v Trutnově vzdává poctu olympijským hrám

Novinky, Táňa Pikartová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V trutnovské Galerii UFFO byla zahájena unikátní výstava, která je součástí projektu Ekecheiriá – Svatý mír. Coby poctu letošním letním olympijským hrám v Londýně ji připravila společnost Symposion.

Foto: Táňa Pikartová

Pět běžců v barvách olympijských kruhů uvádí novou výstavu v trutnovském společenském a kulturním centru UFFO.

Článek

Už z názvu výstavy je jasně patrné, že expozice zdůrazňuje propojení sportu s kulturou, tak jak tomu bylo zvykem v antickém Řecku.

Tým umělců, kteří se mnoho let sami aktivně věnovali nebo ještě věnují sportu, se nejdříve vydal pro inspiraci do Athén, do Olympie a na další místa spojená se sportem a kulturou těla v antickém Řecku. Tady vznikla fotodokumentace a kresby, které se staly podkladem pro další tvorbu, mnohé z nich jsou také součástí výstavy.

Své práce vystavují v trutnovském společenském a kulturním centru UFFO sochař Vojtěch Adamec, jr., malíři Jiří Sozanský a Ivan Komárek, architekt David Vávra, sochařka Paulina Skavová a multimediální autor žijící v Londýně Charbel Ackermann.

Projekt Sympozion 2012 je multimediální, tvoří ho jednak klasické disciplíny jako jsou kresby, obrazy a plastiky, jednak vzdělávání, kterou tematicky představuje historie s důrazem na texty a fotografie, DVD a přednáškami. Symposion také opět přizval ke spolupráci ředitele činohry Národního divadla režiséra Michala Dočekala, který připravuje pro projekt dramatizaci antických textů v češtině a v originále.    

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám