Hlavní obsah

Efram ukazuje synagogy Moravy

Novinky, Dana Smrčková

Do mikulovské Galerie Efram se podařilo Romanu Šafránkovi vměstnat osm synagog. Právě on na Husově ulici, v bývalé židovské čtvrti, vystavuje po celý duben výběr svých obrazů.

Foto: Dana Smrčková

Roman Šafránek se Sylvou Chludilovou během vernisáže.

Článek

Na zdech galerie nechybí hodonínská, břeclavská ani mikulovská synagoga. Výtvarník má v oblibě především ty nejjednodušší stavby. „Obecně nejsou příliš nápadné, schovávají se v zástavbě. A o to víc vás pak překvapí interiér. Opravdu monumentální prostor skrývá třeba rousínovská synagoga,“ nechal se slyšet Šafránek.

Poprvé se v židovské modlitebně ocitl v Praze. „A přepadl mě tam pocit něčeho, co tam chybí. Synagoga je prostor pro lidi a krása staveb to prázdno nenahradí,“ přemítal. Celá série obrazů Moravské synagogy, která vznikla v letech 2006–2009, se zčásti inspiruje prací Jiřího Dokoupila.

Nahlédnout do série obrazů lze na webu vystavujícího: http://www.romansafranek.cz/

Vernisáž jeho výstavy proběhla 1. dubna a ohlásily ji tóny v podání Dechového kvarteta Bystřice nad Pernštejnem. „Dílo Romana Šafránka tematicky i žánrově ladí s galerií i místem samotným. Obrazy jsou výjimečné svým výtvarným zpracováním, některé výtvarné techniky jsou přitom zcela unikátní, jelikož jsou autorovým vynálezem,“ zdůvodnila provozovatelka galerie Sylva Chludilová, proč výstava stojí za zhlédnutí. „Kromě toho kolikrát lidé ani netuší, že v některých městech vůbec synagoga je,“ doplnila.

Šafránkova tvorba zůstane v galerii do konce dubna. Otevřeno je denně kromě pondělí, a to 13 do 17 hodin. Zájemci mohou výstavu navštívit i mimo uvedenou dobu po dohodě na telefonním čísle 723 329 770 nebo emailu sylva.chludilova@seznam.cz. Vstup do galerie je volný.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám