Hlavní obsah

Edinburgh - sen stavitelského umu a oživlých skal

Novinky, Dana Ehlová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Athénami severu je nazýván Edinburgh - jedno z nejlákavějších měst severní Evropy a hlavní město Skotska, v němž žili velcí myslitelé skotského osvícenství. Ročně navštíví tuto perlu v zálivu Firth of Forth u břehů Severního moře, od roku 1995 zapsanou na seznamu UNESCO, až 13 miliónů turistů.

Foto: Dana Ehlová

Edinburhg Castle - dominanta skotské metropole

Článek

Ať už jste milovníky historie, umění, architektury nebo třeba britských tradic, přijměte pozvání a pojďte rozšířit řady těch, co do Edinburghu přijeli a kterým se tato metropole „vryla hluboko pod kůži“. 

Skotské hlavní město je možné z hlediska turistické atraktivity rozdělit na dvě oblasti – Staré a Nové město - které jsou od sebe odděleny nejznámější obchodní tepnou Princes Street. My projdeme alespoň část Old Town, rozkládajícího se na hřebenu mezi hlavní a nepřehlédnutelnou atrakcí Edinburgh Castle a Palace of Holyrood.

Začněme tedy u dominanty města - majestátního hradu Edinburgh Castle, vystavěného ve výšce 121 metrů na čedičovém jádru vyhaslé sopky Arthur's Seat. Hradní areál tvoří skupina objektů pocházejících z 12. až 20. století, na nichž je krásně vidět, jak se z původní pevnosti postupně stával královský palác, který se nakonec proměnil ve státní věznici. Hlavním lákadlem jsou korunovační klenoty umístěné v sále Crown Room - kromě koruny, žezla a meče je zde k vidění i korunovační kámen Stone of Destiny, jehož hodnota je nevyčíslitelná.

Dojmy z prohlídky hradu, který psal historii Skotska, jsou jistě velkolepé, ale pokračujme dál a vydejme se na procházku uličkami s domy ze 16. a 17. století. Přímo pod hradem je prostranství, kde se každoročně koná Military Tattoo (vojenská historicko-kulturní přehlídka), ale nejen to - celý srpen zde probíhá největší světový festival umění Edinburgh Fringe a také Edinburgh International Film Festival.

Hlavní třídou této části metropole je Royal Mile, tedy Královská míle, cesta vedoucí od hradu kolem tří kostelů až ke královskému opatství Holyrood. Právě tady je nejvíce znát středověká minulost města - většina starých budov postavených z šedých až šedočerných kamenných kvádrů má četné průchody, zadní dvorky, obchůdky, galerie a dílny. Hned na začátku se nachází ukázková manufaktura na výrobu kiltu a muzeum výroby skotské whisky. Mějte stále oči na stopkách a můžete se kochat pohledem na zachovalý kupecký dům ze 17. století Gladstone's Land nebo ze stejného období pocházející Lady Stair's House.

Na místě, kde stál v 9. století kostel, se dnes nachází jedna z největších zajímavostí Edinburghu - 65 metrů dlouhá a 35 metrů široká katedrála High Kirk of St. Giles, jejíž prolamovaná věž je podpírána korunou obloukovitých pilířů. Centrální věž s korunou na vrcholu je vysoká 59 metrů a pochází z roku 1495. Mnoho částí katedrály je novogotických a z původní stavby se dochovala část chóru a průčelí.  

Na nedalekém prostranství stojí socha ekonoma Adama Smitha, autora první ucelené soustavy národního hospodářství, který zde žil stejně jako náboženský reformátor John Knox nebo filosof David Hume, mezi nejslavnější rodáky patří básník a spisovatel Walter Scott.

V Edinburghu však najdeme i české stopy. Ve zdejší univerzitní knihovně je např. uložen pergamen s protestem českých stavů kostnickému koncilu proti upálení Jana Husa a věznění Jeronyma Pražského opatřený stem šlechtických pečetí.

Naše procházka pomalu končí - také my už chápeme slova Roberta Louise Stevensona, který o tomto městě kdysi řekl: „Je to sen stavitelského umu a oživlých skal.“

Reklama

Výběr článků

Načítám