Hlavní obsah

Drsná předvolební debata? V hlavní roli budou ale středoškoláci

Novinky, Radim Kašpar

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jedinečná příležitost se naskytne vybraným středoškolákům. Na vlastní kůži mohou zažít, jak se asi cítí politici, když jsou "grilováni" nekompromisními moderátory v diskuzních pořadech a předvolebních debatách. Půjde sice jen o simulovanou hru, ta ale bude od reálné debaty takřka k nepoznání.

Foto: Radim Kašpar

Ilustrační foto

Článek

Neziskové organizace EUTIS, o. p. s. a Civipolis o. p. s. připravily zajímavý projekt s názvem Kavárna Evropa. Projekt získal podporu ze strany Zastoupení Evropské komise v Praze a v současné době vrcholí přípravy před stěžejními aktivitami. 

Cílem projektu, který je určen jak středoškolským studentům, tak i široké veřejnosti, je podnítit diskuzi v rámci Evropského roku občanů. 

Televizní debata

Živé a interaktivní přednášky pro studenty, besedy s občany v kavárnách a zejména televizní debaty pod taktovkou zkušených matadorů z televizních obrazovek, to vše nás čeká již od února v sedmi městech napříč Českou republikou (Olomouci, Zlíně, Brně, Opavě, Ostravě, Pardubicích a Žďáru nad Sázavou). 

Debatovat na téma Europass, role Europoslanců, práva občanů EU nebo hovořit o budoucnosti EU budou moci studenti za účasti známých a významných osobností veřejného a politického života včetně odborníků z praxe. Akce proběhnou zejména na gymnáziích v sedmi vybraných městech. 

Nejen účastníci přednášek ale mají již nyní možnost sestavit tří až pětičlenné týmy, které se zúčastní debaty před televizními kamerami.

„Studenti dostanou tzv. possition paper, na základě kterého budou hájit určité stanovisko k vybranému tématu. Jednotlivé týmy budou mít samozřejmě rozdílné pohledy na dané téma a bude na schopnostech studentů kvalitně se připravit a zejména odprezentovat tyto názory v konfrontaci se zástupci jiných týmů, názorových skupin. Určitě nebude jednoduché promptně reagovat na zvídavé otázky zkušeného moderátora,” přiblížil koncept debaty jeden z organizátorů projektu Roman Štěpánek.

Mezi tématy nebudou chybět například zahraniční politika EU nebo nezaměstnanost mladých lidí atp. Nejlepší tým z každé "městské debaty" se zúčastní slavnostní závěrečné konference projektu v Olomouci a členové budou oceněni zajímavými cenami.   

S nastavenými pravidly budou studenti seznámeni na přednášce a také skrze webové stránky a následně budou mít minimálně dva týdny na přípravu na debatu. K dispozici jim budou zkušení odborníci. 

Kavárna Evropa

V odpoledních hodinách se hosté z přednášky určené středoškolákům přesunou do útulných kaváren a tentokráte budou besedovat se širokou veřejností. EU a legislativa přijímána na této úrovni dopadá na každodenní život občanů.

Je třeba tuto skutečnost připomínat a diskutovat s občany o občanství EU, právech občanů EU, včetně práv souvisejících s volným pohybem v rámci EU, o možnostech demokratické účasti a o aktivním občanství, jakožto základní součásti integrace EU.  

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám