Hlavní obsah

Dolsko u Nahořan v sobotu několikanásobně zvětší počet obyvatel

Novinky, Jiří Horák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V sobotu 24. září přesně v poledne začne v jedné z nejmenších obcí na Náchodsku, v Dolsku u Nahořan, historicky první sraz rodáků a jejich přátel. Pořadatelé připravili bohaté občerstvení do prostoru na návsi před zdejší hasičskou zbrojnicí.

Foto: Jiří Horák videovize.info

Náves v Dolsku s rozcestím.

Článek

Pokud to počasí dovolí budou si moci děti i dospělí vyzkoušet své umění v jízdě na koni. Především se ale bude povídat a vzpomínat.

Historie obce je zajímavá a mnohdy tento zapomenutý kout Náchodska procházel bouřlivými změnami. Pozoruhodný je vývoj počtu obyvatel: V roce 1931 bylo v Dolsku 132 lidí, do roku 1999 klesl jejich počet na pouhých 25 osob přihlášených k trvalému pobytu.

Dolsko před zánikem

To už se zdálo, že obec zanikne nebo že se změní na zahrádkářskou kolonii. Pak ale přišel zvrat a v roce 2005 se mezi Dolské počítalo už 37 obyvatel. Jeden z rodáků se rozhodl tady založit svoji rodinu, do Dolska se přistěhovalo několik mladých rodin, a letos v září se tady narodil 43. občan.

Existuje od středověku

Dolsko mělo podobný vývoj jako sousední Nahořany pod jejichž správu nyní spadá.  První písemná zmínka je z roku 1460 a vztahuje se k prodeji krčínského zboží.  V  latinském  znění  je  takto  citováno: "1460 hered. in Krczinye (…) in Nahorzanech, Dolsko, Ssonow villas". 

Od počátku 16. století se vesnice Dolsko stala majetkovou součástí novoměstského panství.

Časté povodně

Řeka Metuje dávala lukám a polím kolem Dolska život i bohatou úrodu. Přinášela ale i nebezpečí v podobě častých povodní. Řeka byla později regulována, proto je riziko další velké vody jen velmi malé. Přesto je řeka hlavně v době jarního tání, kdy na ní pluje obrovské množství ledových ker, bedlivě pozorována.

Nynější betonový most přes řeku byl vystavěn v roce 1912 v době starostování Jana Mačka. Dříve tady stál most dřevěný, který byl dokončen v roce 1868. Při zatěžkávací zkoušce se ale zřítil.

Stranou hlavních silnic

Málokdo ví, kde Dolsko leží. Přestože se na jeho návsi rozděluje silnice od Nahořan do Černčic na dnes už neprůjezdnou cestu do Slavětína a další zaniklou trasu do Městce, jedná se jen o místní úzké silnice, stranou hlavních tras. Do Dolska se tak dostane většinou jen ten, kdo do Dolska jede, nebo zabloudí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám