Hlavní obsah

Do nymburské knihovny chodí malá „ptáčata“

Novinky, Jan Řehounek

Mezinárodní projekt S knížkou do života / Bookstart si vytknul podporovat lásku ke knihám a čtení u dětí od nejmladšího věku.

Foto: Jan Řehounek
Článek

V řadě zemí už funguje dvě desetiletí - a dokonce je podporován na státní úrovni, někde už od porodnice, kde pro své děti dostávají maminky první knížky. Zapojují se do něj zdravotnická střediska a zařízení, školky a centra pro rodiny s malými dětmi, distributoři knih, hračkářství, obchody a gastronomická zařízení s dětskými koutky. Klíčovými koordinátory jsou ale především veřejné knihovny.

Městská knihovna v Nymburce se do této sympatické aktivity zapojila letos v dubnu. Knihohrátky – Ptáčata (klub pro děti od 2 do 6 let) úspěšně proběhly již několikrát.

„Hlavní náplní je sice práce s knihou, ale vše probíhá formou hry. Z knih si čteme, vyprávíme si, malujeme, vyrábíme, taky zpíváme, recitujeme. Přesvědčujeme děti i jejich maminky, že číst je zábava,“ říkají Helena Marešová a Majka Lebdušková z dětského oddělení knihovny.

V posledních Knihohrátkách v pondělí 3. prosince si s „ptáčaty“ rozprávěly o zimě. Sestavovaly velkou stavebnici sněhuláka, zacvičily si s padajícími vločkami, odříkaly několik „sněhových“ básniček, prohlédly si knihy o zimě a povídali si o nich, trefovaly se papírovými koulemi do břicha namalovaného sněhuláka.

A zatímco byly děti zaujaté hrou, povídaly si knihovnice s maminkami. Dohodly se, že na dalších setkáních jim přijde něco říci například psycholog, aby jim osvětlil prospěšnost čtení na dětskou psychiku, případně další odborníci s tématy, která jim mohou být prospěšná.    

Reklama

Výběr článků

Načítám