Hlavní obsah

Do Lán na letní sídlo prezidentů

Novinky, David Veselík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zámek Lány je téměř sto let letním sídlem českých prezidentů. Je možné navštívit přilehlý park u zámku, který je otevřen veřejnosti. Čas je vhodné věnovat i návštěvě muzea TGM a památníku a samotné obci Lány na Křivoklátsku.

Foto: David Veselík

Zámek Lány

Článek

Lánský zámek uprostřed křivoklátských lesů je od dob prezidenta Masaryka sídlem českých prezidentů.

Zámek Lány resp. zmínka o obci Lány pochází z roku 1392, kdy zde stávala tvrz. Po staletích patřil několika šlechtickým rodům. V 16. století za panování Rudolfa II. prošel zámek nejzásadnější úpravou - barokní přestabou na lovecký zámeček. Poslední velkou rekonstrukcí byla v letech 1902 - 1903 zámek již dostal dnešní podobu.

Po vzniku Československa (28. 10. 1918) se vybíralo mezi několika zámky pro zbudování letní rezidence pro prezidenta. Mj. mezi nevybrané rezidence patřil zámek v Brandýse nad Labem, kde žil poslední český král Karel I. (III.). Nakonec byl vybrán zámek v Lánech.

Po odkoupení zámku a přilehlého parku v roce 1921 Masaryk povolal slovinského architekta Josipa Plečnika, který prováděl úpravy na Pražském hradě. Do parku u zámku v Lánech zakomponoval jeho typické architektonické prvky a tvary - mostků, kašen, interiérů. Masaryk zde strávil velkou část při zastávání úřadu jako prezident ČSR. Po abdikaci v roce 1935 odstoupil a následující prezident Beneš zámek již nevyužíval. T. G. Masaryk zemřel v Lánech 14. září roku 1937.

Za časů komunismu se zámek nevyužíval. Až za prezidenta Havla se začal zámek znovu využívat jako letní sídlo prezidenta. Za 1. prezidentské období Miloše Zemana došlo k rozsáhlé úpravě vegetace v parku a potůček protékající v parku byl přejmenován na Masarykův.

V současné době je možné navštívit interiéry zámku jen při dnech otevřených dveří, ale park je otevřený veřejnosti téměř celý týden. Při návštěvě obce Lány je dobré čas věnovat návštěvě Muzea TGM a hřbitovu, kde je pochován T. G. Masaryk, Charlotte G. Masaryková, syn Jan Masaryk, dcera Alice Masaryková.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám