Hlavní obsah

Divoká příroda Prahy a blízkého okolí je vtipným průvodcem po nové divočině metropole

Novinky, Vratislav Konečný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pokud jste konzumenty turistických průvodců se spoustou jmen a letopočtů, nebude to četba pro vás. Kniha plná fotografií má naprosto nezvyklé názvy kapitol, které uchvátí poetikou a přinutí se začíst.

Foto: academia
Článek

Geolog Radek Mikuláš s botanikem Janem Albertem Šturmou se vydali do podivného společenství městské a příměstské krajiny, ve které žijeme tak samozřejmě, že ho ani nevnímáme.

Nová divočina je pojmem pro místa, kde se vegetace vymkla lidským aktivitám. Navážky, haldy, divoké lesíky a neprostupné křoviny s nepůvodními druhy rostlin. Chodíme přes ně, mezi nimi, občas sami přispějeme k další divokosti.

Podtitul publikace zní – Průvodce tou částí pražské přírody, o kterou se nikdo nestará, málokdo ji zná a skoro nikdo ji nemá rád.

Namátkou pár názvů kapitol: Pes už cepení v černém sklepení, Ze zemljanky do supermarketu aneb Stodůlkami a Ohradou, V šeru skříně tiše dřepí blázen, Džungle značky Poldi, Vítkov - kvetoucí poušť vedle horských pramínků, nebo Sen šíleného dendrologa a Don Simon Robinson Crusoe aneb Průvodce trosečníka na pražských ostrovech.

Klasický průvodce to opravdu není, ale o to je kniha zajímavější. Třebaže autoři vědí, kde co roste, a jak se to jmenuje česky a latinsky, nezatěžují příliš, jen vás vedou svýma očima zcela novým pohledem na svět kolem nás i pod námi.

Potkani, komáři a ostatní havěť

Přitáhnou do zatuchlých sklepů, rozpadlých hrobů na Olšanech, v kapitole Kam složit křídla aneb Praha očima spáče seznámí, kde se dá v městě přespat po širákem, ovšem to už je velké riziko.

Objasní, odkud se v zamořeném pražské vzduchu berou tisícovky bodavých bestií komárů pisklavých, jak se nám žije s potkany, ryběnku nazývají nejoblíbenějším domácím divokým zvířetem. Brr, otřese se většina pokračuje v četbě, až se dostanete na závěr k časosběrným fotkám – na zástavbě Vidoule si uvědomíte, jak nám původní Praha mizí, jak jsme ji nechali zplundrovat...

Vydalo nakladatelství Academia.

Reklama

Výběr článků

Načítám