Hlavní obsah

Divadelní ochotníci se o víkendu sjedou do Břeclavi

Novinky, Pavlína Božková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Se snahou založit novou divadelní tradici v Břeclavi přišel tamní soubor Břetislav s organizátory pravidelných divadelních nedělí v kině Koruna. Svou premiéru si přehlídka ochotnických souborů s názvem Břeclavská opona užije již tento víkend.

Foto: Pavlína Božková

Divadelní ochotníci se o víkendu sjedou do Břeclavi.

Článek

Od pátku 24. do neděle 26. dubna dojde na tři divadelní představení pro dospělé, dvě pohádky, přednášku o výjezdu brněnských divadelníků do Turecka či herecký seminář. Vstupné na všechna představení bude stejné - symbolická padesátikoruna.

„Vyšli jsme z pravidelných divadelních nedělních setkávání a se spřízněným divadlem Břetislav poskládali program na celý víkend. Představí se hlavně břeclavské soubory, přijedou ale i divadla z Valašského Meziříčí nebo Veverské Bítýšky. Žánrově budou převažovat komedie a pohádky pro děti, takže by se měli návštěvníci festivalu hlavně smát a bavit,” láká Petr Vlasák, který za Divadelními nedělemi v Břeclavi od počátku stojí. 

Břeclavskou oponu zahájí představení Pohádky s hvězdičkou valašskomeziříčského divadla Schod. Netradiční úpravu známých pohádek sehraje oceňovaný soubor v pátek od devatenácti hodin v Dělnickém domě.

Sobotní program pozve diváky nejdříve do parku u nádraží, kde nové břeclavské Divadýlko Květinka představí pohádku Koloběžka v lese. Pohádka o dvou sestrách, které prožívají dobrodružství na prázdninách u babičky, začne v 16 hodin.

Hodinu nato se zájemci dozví o takzvaném Kočébrování, třítýdenní divadelní pouti brněnských herců po vesnicích ve východním Turecku. Lucie Harapatová a Honza Neugebauer o akci povypráví v kavárně Dvůr, vstupné na přednášku bude dobrovolné.

Sobotní večer od sedmi hodin uzavře komedie s názvem Zakázané uvolnění v podání Divadla Prkno z Veverské Bítýšky. Oblíbenou a zábavnou hru napsal mladý dramatik a scénárista Petr Kolečko, který stojí i za seriály Čtvrtá hvězda, Okresní přebor nebo Vinaři. Divadelní nadšenci ji představí opět v Dělnickém domě.

Poslední den nesoutěžní přehlídky s podtitulem "blízké setkání divadelního druhu" se přesune do kina Koruna a bude čistě jen v režii břeclavských divadelníků.

Ve tři hodiny odpoledne pobaví děti pohádka břeclavských "Kaněrovců", kteří nedávno oslavili deset let své úspěšné ochotnické kariéry. Na Břeclavskou oponu si vybrali tři pohádky na motivy bratří Grimmů, kterými malé diváky interaktivně provedou.

V 17 hodin otevře svůj herecký seminář v kavárně kina režisérka Darina Heráková, v sedm večer pak uvede svou novinku Břetislav. „Představíme první vlastní hru, kterou napsal náš člen Martin Sítek a nazkoušel ji s pomocí kmenové režisérky Břetislavu Jany Vrzalíkové. Hra se jmenuje Vladimír a Věnek: V Háji. Je to božská satira,” uvedl jeden z herců Břetislavu Antonín Průdek.

Vstupenky na Břeclavskou oponu budou k sehnání přímo na místě před představením. Bližší informace najdou zájemci na facebooku a webových stránkách www.divadlo-bretislav.cz a na www.divadelni-nedele.webnode.cz.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám