Hlavní obsah

Digitální technologie mohou být využity i pro majetková vyrovnání s církvemi

Novinky, Petr Skála

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na Fakultě stavební Českého vysokého učení technického v Praze čas od času pořádají vědecké konference, které jsou zajímavé i pro širokou veřejnost. Takovou byla i konference o digitální technologii v geografických informačních systémech, v kartografii a v dálkovém průzkumu Země.

Foto: Petr Skála

Pavla Andělová při prezentaci své práce věnované církevním restitucím

Článek

Referujícími na konferenci byli výhradně studenti z mnoha českých vysokoškolských pracovišť z pěti vysokých škol.

Pavel Seemann z ČVUT Praha například představil, jak bude vypadat unikátní dílo Akademický atlas českých dějin. Referoval o obsahu připravované publikace a také o zkušenostech kartografů spolupracujících s historiky z Historického ústavu AV ČR a s externisty. "Můžeme se na co těšit, neboť takové dílo v Česku ještě dosud nevyšlo," uzavřel přednášku mladý vědec z ČVUT Praha Pavel Seemann.

Velkou pozornost posluchačů svým referátem upoutala mladá inženýrka z VUT Brno, která pro téma své prezentace má i patřičné jméno. Problematikou majetkového vyrovnání s církvemi z pohledu pracovnice Brněnského biskupství se zabývá studentka doktorandského studia na Fakultě stavební VÚT Brno Pavla Andělová.

"Administrativa kolem žádostí o vydání pozemků, k nimž se církve hlásí, není vůbec jednoduchá. Vlastnictví k některým pozemkům se skutečně velmi obtížně zjišťují a dohledávají," podotkla Pavla Andělová, kterou porota odměnila za její práci druhou cenou.

Eliška Vaisová z UJEP v Ústí nad Labem svojí přednáškou o případové studii kolem dolu Nástup a vodní nádrže Nechranice nejvíce rozproudila diskusi, neboť ve své práci porovnávala výškopis získaný digitalizací mapových podkladů vytvořených v rozmezí 200 let.

Odborná komise vedená profesorem Bohuslavem Veverkou pak vyhodnotila ze všech třinácti příspěvků přihlášených na konferenci tři nejzajímavější.

Hlavní první cena tak patří Miroslavovi Bauerovi z Fakulty stavební ČVUT v Praze za práci Modelování erozních a transportních procesů velkých povodí s pomocí GIS, druhou cenu získala Pavla Andělová z VUT Brno za práci, o které už něco víte, a třetí cenu získal Jiří Brychta z ČZU v Praze za práci Metody vyhodnocení vodní eroze pomocí GIS.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám