Hlavní obsah

Děti ze zlínských školek jarmarkem vydělaly čtvrt miliónu na dětskou onkologii

Novinky, Martina Žáčková

Téměř čtvrt miliónu korun. Tak velkou částku vydělaly děti z mateřských škol na podporu dětské onkologie během tradičního Dne pro Zuzanku, který se konal ve středu ve Zlíně.

Foto: Martina Žáčková

Mezi prodejci dobročinného jamarku byl i známý zlínský hokejista Petr Čajánek.

Článek

Charitativní akce se koná na památku holčičky Zuzanky, která v roce 2012 v necelých pěti letech podlehla leukemii. Zatímco první ročník se konal výhradně v „Zuzančině“ Mateřské škole Osvoboditelů, letos se přidaly dvě další zlínské školky – Dětská a Sokolská.

Děti v posledních týdnech se svými učitelkami vyráběly různé drobné vánoční dárky, které pak ve středu nabídly rodičům i dalším návštěvníkům v rámci dobročinného jarmarku - různá vánoční přáníčka, trička s potiskem, papírové i textilní andílky, vánoční polštářky, náramky, keramické svícny a jiné výrobky.

V pořádající školce Osvoboditelů jarmark jako obvykle provázel pestrý program. Mezi děti zavítal zpěvák Janek Ledecký, který měl v tento den koncert ve Zlíně.

V zaplněné herně zazpíval několik svých písní a společně s početným publikem také koledy. Děti si pro něj na oplátku připravily překvapení. Nazkoušely jeho písničku „A od těch časů“ a zazpívaly mu ji za kytarového doprovodu Zuzančina bratra Matěje.

„Nemám slov, děti mě opravdu dostaly,“ neskrýval dojetí Ledecký. „Jsem moc rád, že jsem na této úžasné akci mohl být. Dobročinnost je nesmírně důležitá a vážím si všech, kdo takovou akci zorganizují. Tím spíš, když se na ní podílí děti,“ dodal Janek Ledecký.

Návštěvníky jarmarku přišel pozdravit také Miroslav Adámek, primátor města Zlína, které akci podpořilo pořízením materiálu na výrobu dárků. Za dězdravotní klauni nebo zástupci oddělení dětské onkologie Masarykovy fakultní nemocnice v Brně. Ta výtěžek využije prostřednictvím nadačního fondu Krtek.

Za prodejní pulty jarmarku se vedle zaměstnankyň školky postavili i zlínští hokejisté Petr Čajánek a Martin Hamrlík. Nechyběli ani rodiče a prarodiče Zuzanky, kteří se na organizaci každoročně podílejí.

Kromě nakupování dárků ve všech třech zúčastněných školkách mohli rodiče i další dárci přispět dobrovolnou částkou do kasičky. Někteří jarmark podpořili také tím, že doma vyrobili další drobnosti a věnovali je do prodeje. Výtěžek doplnily finanční dary od zlínských firem.

Celková vybraná částka, kterou pomohly děti vydělat na péči o své nemocné vrstevníky, dosáhla částky 245 tisíc korun. To je téměř o 40 tisíc víc než loni.

Den pro Zuzanku je zamýšlen jako oslava života a dětské dobročinnosti. Tématu vážných nemocí se dotýká přirozeně a citlivě s poselstvím, že každý může přispět k pomoci druhým.

„Máme nesmírnou radost, že z Dne pro Zuzanku vzniká silná tradice. Krásné je, že se k nám při této příležitosti vracejí někdejší Zuzančini spolužáci, dnes již školáci prvních či druhých tříd, i jejich rodiče. Zuzanka nás všechny symbolicky spojuje,“ uzavřela ředitelka školky Hana Kadlčáková.

Reklama

Výběr článků

Načítám