Hlavní obsah

Děti v Nákří vítaly prázdniny a rozstřelovaly atom

Novinky, Lenka Pokorná

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na návsi v Nákří na Českobudějovicku bylo v sobotu pořádně živo. Sešly se tu zdejší děti, aby přivítaly blížící se prázdniny. Odpoledne plné her, jež pro ně uspořádala obec spolu s místním svazem žen, finančně podpořila Skupina ČEZ v rámci aktivit Oranžového roku v okolí Jaderné elektrárny Temelín.

Foto: Lenka Pokorná

Jednou z hlavních disciplín Oranžového vítání prázdnin bylo rozstřelování atomu.

Článek

Jednotlivými soutěžními stanovišti děti provázely ve vlastnoručně vyrobených pohádkových kostýmech členky zdejšího ženského spolku. Nechyběla Včelka Mája, Popelka, zlá čarodějnice, Šípková Růženka, Červená Karkulka, Mickey Mouse, Nastěnka z Mrazíka či kouzelná babička.

Stranou nestáli ani muži. Dlouhý, ovšem bez Širokého a Bystrozrakého, učil děti pohybovat se na chůdách. Starosta Nákří Pavel Božovský, ztvárňující keltského hrdinu Obelixe, "velel" střelnici, kde děti rozstřelovaly vzduchovkou atomy. I on se však musel obejít bez svého Asterixe. Další muži asistovali u improvizované elektrárny, kterou malí soutěžící připojovali k energetické síti. Světlo znamenalo body a ty šly směnit za drobné ceny.

„Projekt Oranžový rok a příspěvky Skupiny ČEZ jsou hybnou silou společenského dění u nás. Velmi aktivní jsou ženy, dobrovolní hasiči a myslivci. Díky práci těchto spolků je Nákří stále v pohybu. Lidé nespí doma u televize, sdružují se a stále přicházejí s novými nápady. Vlastně se baví navzájem, což má velmi pozitivní vliv na přátelskou atmosféru a dobré sousedské vztahy v obci," uvedl starosta.

Na tom, že možnosti čerpání zdrojů v rámci Oranžového roku významně posílily samostatné aktivity jednotlivých spolků, sportovních klubů či kulturních a dalších organizací v obcích z okolí temelínské jaderné elektrárny, v současné době nepochybuje nikdo z místních. „Pokud není nějaká akce přímo u nás, jiná se odehrává u sousedů. Ve zdejším mikroregionu se nikdo nudit nemusí," poznamenal starosta.

Skutečnou ozdobou Nákří jsou ženy, jejichž elán, nasazení a zásoba nápadů pravděpodobně nelze vyčerpat. Bez nich se v obci doslova ani list nepohne. Podílejí se na všem. Od masopustu, přes organizaci oslav MDŽ, pálení čarodějnic, vítání prázdnin, loučení s prázdninami, dětský maškarní bál, posvícenské zábavy a na řadě dalších akcí.

„Z necelých 220 stálých obyvatel obce je 40 ve věku do 14 let. Z toho je jasné, že většina akcí je určena dětem. Ale ani my se neošidíme. Například na 23. srpna již plánujeme spolu se ženami ze sousedních obcí jakousi obdobu soutěže Hry bez hranic. Je pochopitelné, že pouze z vlastního a obecního rozpočtu, bez finanční podpory ČEZ, by nebylo možné tak široké spektrum akcí vůbec uskutečnit," konstatovala předsedkyně Základní organizace Českého svazu žen v Nákří Radka Micková.

Spolkový, kulturní a sportovní život obcí ve své blízkosti podporuje temelínská elektrárna letos už podeváté. Loni se pod hlavičkou Oranžového roku uskutečnilo přibližně 500 akcí, na jejichž zajištění si dvaatřicet obcí mezi sebe rozdělilo více než 10 miliónů korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám