Hlavní obsah

Děti hrály v Týništi divadlo

Novinky, Eva Jenčíková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tři kroužky z široké nabídky zájmových kroužků DDM v Týništi nad Orlicí se věnují dramatické činnosti. Tyto kroužky, ve spolupráci s tanečními kroužky, každoročně připravují pro své kamarády a příbuzné závěrečné představení.

Foto: Eva Jenčíková

Divadelní přípravka Pididvy zažila Dobrodružství v Africe.

Článek

Přípravkou pro předškolní děti jsou Pididivy, pro mladší děti pak Poškoláci I. a pro starší děti Poškoláci II. 

Letošní představení se odehrálo ve čtvrtek 7. května, kdy se v novém Kulturním domě odehrála premiéra a zároveň derniéra celého představení. Na programu byly tři pohádky.

Přípravka Pididivy si pod vedením Veroniky Chytré, která byla také autorkou scénáře, připravila pohádku Dobrodružství v Africe. Předškoláčci byli roztomilí v jednoduchých, ale velmi povedených kostýmech a poctivě se snažili ukázat se a nezapomenout naučený text. Pan Pivoňka, který s nimi zažíval dobrodružství, potkal v Africe nejen lvici, papouška, opici prodávající banány nebo zázračného velblouda, ale taky například tučňáka, který tam byl na výletě. Po závěrečné písničce sklidili všichni zasloužený potlesk.

Kroužek mladších i starších Poškoláků vede již několik let Jana Bahníková. S mladšími dětmi (1. - 4. třída) letos upravila pohádku Zdeňka Adly O krásné princezně Jeleně, kde upravila postavy podle přání dětí. A tak princezna mohla posílat zakletého rytíře, který se záhy změnil v muže v trenýrkách, za kuchařkou, kovářem, pekařkou, paní doktorkou nebo za panem policistou. Všechno dobře dopadlo, rytíř se vysvobodil díky chytré princezně sám a král mohl jen spokojeně strojit svatbu.

Nejnáročnější bylo představení starších Poškoláků, které bylo motivováno knihou Roalda Dahla Karlík a továrna na čokoládu. Scénář byl upraven podle možností jak hereckých, tak technických, a děti pod vedením Jany Bahníkové na něm pracovaly od ledna. Veškeré rekvizity a dekorace si dělaly děti samy nebo alespoň chystaly návrhy. Spolupracovaly při něm všechny tři skupiny dětí, nejmladší si zahrály veverky v továrně, mladší děti se převtělily do Umpalumpů a nejstarší děti hrály rodiny s dětmi a majitele továrny Willyho Wonku s asistentem.

V upraveném příběhu nechyběli vítězové zlatých kupónů, kteří se vesměs projevovali jako rozmazlení nevychovanci, kromě Karlíka, který nakonec podle zásluh továrnu na čokoládu zdědil. Při veselých písničkách Umpalumpů, dělníků v továrně, tančily děti z tanečních kroužků Rosegirls a Cigi cigi cag, které samostatně vymýšlely jednotlivé choreografie. Za zmínku také stojí technické řešení trikových scén, kdy byla použita stínohra, která na jevišti vypadala velmi efektně.

Celé představení trvalo něco přes hodinu a odcházeli z něj spokojení diváci, kteří oceňovali pestrost, hravost a dovednosti dětí.

Reklama

Výběr článků

Načítám