Hlavní obsah

Děsivý a krutý příběh v ruském gulagu v autentickém podání Věry Sosnarové

Novinky, Stanislava Dvořáková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V úterý 16. května byly v Ústí nad Orlicí v ZUŠ J. Kociana pro studenty a v Městské knihovně pro veřejnost uskutečněny přednášky s poutavým vyprávěním šestaosmdesátileté Věry Sosnarové, která přežila tábor nucených prací - gulag na Sibiři.

Foto: Stanislava Dvořáková

Ředitelka Městské knihovny PhDr.Jana Kalousková a vydavatel Jiří Brauner představili posluchačům neobvykle statečnou ženu Věru Sosnarovou.

Článek

"Nevíte, kde jste. Tajga. Kolem dokola les. Když jsme šli do práce, museli jsme mít louče. Vlci jsou za námi a v celých smečkách. Rysi sedí na každém stromě."

Tak začíná vyprávění, které by mohlo být zajímavým dobrodružným románem, kdyby za těmito slovy nestála krutost a nepředstavitelná zvrhlost daleko za hranicí lidské důstojnosti a vůbec existence tvora, který je nazýván člověk.

To je zároveň děsivý životní příběh Češky Věry Sosnarové, pro který je těžké najít patřičných slov. A tak léta plynula a tajemství hrůzné minulosti zůstávalo uzavřené v její duši i před nejbližším okolím, vždyť o prožitém nezaviněném příkoří se tak těžko mluví.

Až před deseti lety jeden dopis na Obec spisovatelů a tři dny a tři noci vyprávění vyústilo v napsání knihy J. S. Kupky Krvavé jahody. Psaný text se však stal nepředstavitelnou skutečností, a tak Věra Sosnarová v doprovodu vydavatele Jiřího Braunera objíždí celou ČR, aby osobně potvrdila autentičnost příběhu, který by měl být mementem příštím generacím.

Věra Sosnarová se narodila 5. května 1931 v Brně. Její matka byla Ruska, která v roce 1917 s československými legionáři opustila válkou a hladem zmítané Rusko, čímž se ocitla na černé listině zrádců. V roce 1945 se stovkami osvoboditelů vnikla na území ČSR nechvalně proslulá NKVD a tisíce lidí pozatýkala. Tím se čtrnáctiletá Věra a její devítiletá sestra Naďa ocitly se svojí matkou v dobytčím vagoně vlaku se zajatci a po dlouhé cestě plné útrap v gulaku na Sibiři. Glavnoje upravlenije lagerej byly v období 1929 - 1953 vězeňské tábory Stalinovy hrůzovlády.

Přivítáním byly dřevěné baráky bez oken, v kterých se na pytlích vycpaných trávou a listím tísnilo na 50 lidí. Zima, hlad, špína, nemoci a těžká dřina při 12hodinových směnách kácení stromů byly každodenním režimem. Kdo neplnil plán nebo pro nemoc nemohl pracovat, byl zastřelen. Utéct nebylo kam, kolem tajga a hluboký les.

Matka Věry a Nadi nezvládla pohled na útrapy svých dětí a za tragických okolností 5. ledna 1946 zemřela. Dalších osm let sester v nelidských podmínkách naplněných nesmírným utrpením zajatců a dalších ruských vězňů se nezapomenutelně zapsalo do paměti Věry. Při těchto vzpomínkách se jí láme hlas a do oči vstupují slzy. Po chvíli odevzdaně dodává: „Odpustit mohu, ale nikdy nezapomenu.”

Ani další život po roce 1953 nebyl lehký. Jako sirotci bez dokladů prošly řadou pracovních táborů Sovětského svazu, kde pracovaly v lomech, ve slévárně a v kolchoze. Snad jedinou příčinou přežití byla nezměrná touha vrátit se domů. Napsaly prezidentu Antonínu Novotnému, ovšem bez žádoucí odpovědi, až na přímluvu vedoucího kolchozu po čtyřech letech jednání s JZD Znojmo nastává cesta domů.

Po neskonalé radosti v Čierné nad Tisou však nepřichází snadný život. S označením Rusandy dlouho trvá přesvědčit místní, že jsou rodačky z Brna. Byly však doma - v Československu.

Přesto hrůzné vzpomínky Věře nedopřávají klidné spaní, o její minulosti nevěděl manžel, ani dlouho její dva synové. Až nyní našla odvahu sdělit prožitou hrůzu veřejnosti.

Reklama

Výběr článků

Načítám