Hlavní obsah

Deset parciálních trolejbusů již jezdí ulicemi Ostravy

Novinky, Josef Zajíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dopravní podnik Ostrava převzal kompletní dodávku deseti nových parciálních trolejbusů. Od začátku roku je mohli cestující postupně vídat v ulicích města, nyní je však jejich počet kompletní. Jsou nepřehlédnutelné díky novému barevnému provedení.

Foto: Josef Zajíc

Ostrava 19.4.2018 Parciální trolejbusy DPO. Vozovna trolejbusů na Sokolské třídě v Ostravě

Článek

Dopravní podnik Ostrava vypsal veřejnou soutěž na nové trolejbusy v září 2016. Vítězem této zakázky se stala společnost Škoda Elektric, která dodala deset parciálních trolejbusů značky Škoda 26Tr. První kus dorazil do Ostravy na konci roku 2017 a poprvé se s ním mohli Ostravané projet letos v lednu. Nyní je již dodávka kompletní.

„Všech deset parciálních trolejbusů je dodáno v novém barevném provedení - tyrkysově modré barvě s tenkým bílým pruhem pod okny a třemi vykřičníky nad prostředními dveřmi. Barevné provedení vybrali sami Ostravané pro nové tramvaje Stadler nOVA. My jsme se pak rozhodli obdobné řešení použít na všechna nově pořizovaná vozidla včetně parciálních trolejbusů,” informoval generální ředitel společnosti DPO Daniel Morys.

Parciální trolejbusy jsou vybaveny výkonným elektrickým topením, klimatizací, LCD monitory s informačním a kamerovým systémem. Jejich největší výhodou je provoz na elektrobaterie, které může dobíjet z trolejového vedení. Bez trolejového vedení jsou pak schopny ujet až 12 kilometrů. Momentálně jsou vypravovány na linky číslo 101 a 106, přičemž naplno využívají své oboustrannosti.

„Poslední dodávku nových trolejbusů doplňují dva klasické článkové trolejbusy Škoda 27Tr od stejného dodavatele. Zakázka v hodnotě 160 miliónů korun zahájila rozsáhlou obměnu vozového parku DPO. V letošním roce se občané Ostravy mohou těšit na nové tramvaje značky Stadler nOVA, padesáti nových autobusů s pohonem CNG, deseti minibusů a dva patrové autobusy, tak zvané doubledeckery,” dodala k informacím Ing. Karolina Rycková, tisková mluvčí DPO. 

Reklama

Výběr článků

Načítám