Hlavní obsah

Den ve společnosti ilustrátorky aneb Obrázky i knihy Adély Rúčkové Moravcové nadchly děti i dospělé

Novinky, Dana Ehlová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Až do konce října trvá v Městské knihovně v Dobrušce výstava tvorby Adély Rúčkové Moravcové nazvaná Ze života ilustrátorky. Do města F. L. Věka, z něhož pochází, se vrátila nejen prostřednictvím půvabných obrázků, ale také osobně, když v knihovně absolvovala besedy se žáky druhých tříd i veřejností.

Foto: Dana Ehlová

Adéla Rúčková Moravcová a její obrázky i knížky v knihovně v Dobrušce.

Článek

„Snažím se Dobrušku nenápadně "propašovat" úplně do všech knížek,“ prozradila 2. října na podvečerní besedě v městské knihovně v Dobrušce stále usměvavá ilustrátorka Adéla Rúčková Moravcová, čímž dala jasně najevo, že na svoje město nezapomíná ani teď, když už několik let žije v Praze a navíc je úspěšnou autorkou nebo spoluautorkou zajímavých knížek.

Výletovník, Můj první atlas Evropy, Můj první atlas České republiky, Člověk a příroda – právě v těchto publikacích nachází malý čtenář nezaměnitelné obrázky, v některých i texty, Adély Rúčkové Moravcové.

Například o Výletovníku sama prohlásila: „Vzhledem k tomu, že jsem studovala přírodovědu, tak jsem udělala přírodovědné výlety pro děti. Každou kapitolu uvádí příhoda ve formě komiksu, která dětského čtenáře správně naladí.”

Besedě s veřejností předcházel maratón tří setkání se žáky druhých tříd dobrušských škol. A knížky ilustrátorky, jež vystudovala mikrobiologii na Univerzitě Karlově a k obrázkům „zběhla“ krátce před získáním doktorátu, je naprosto nadchly.

Navíc, když děti ve Výletovníku objevily dobrušský kostel sv. Václava i další místa, která třeba už navštívily s rodiči, hned vzápětí uviděly originály obrázků, které kniha obsahuje. Obdivovaly také praktické věci jako čepici, osušku nebo plastovou láhev na pití s nezaměnitelnými "stopami" této výtvarnice.   

Otázky se doslova sypaly. Když padl dotaz, jak se Adéla Rúčková Moravcová k ilustrátorství dostala, dočkali se druháci kresleného příběhu, vznikajícího přímo před očima. Stejně tak výtvarnice ztvárnila jejich sny. Překvapivě se nenašel ani jeden popelář nebo kosmonaut, zato nechyběl youtuber. Všichni si také vyzkoušeli kreslení na ilustrátorském tabletu.

Největší odměnou pro samotnou ilustrátorku se stalo prohlášení několika holčiček, které se během setkání rozhodly, že budou také ilustrátorkami. „Úžasně jsem si to s dětmi užila,” vzkázala autorka prostřednictvím facebooku.

Reklama

Výběr článků

Načítám