Hlavní obsah

Den v Orlickoústecké nemocnici přinesl řadu poznatků a poučení

Novinky, Stanislava Dvořáková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve středu 7. října v rámci Dne otevřených dveří bylo umožněno veřejnosti projít vybraná oddělení Orlickoústecké nemocnice, využít možnosti výběru bezplatného vyšetření a seznámit se s řadou potřebných zdravotních informací.

Foto: Stanislava Dvořáková

Na Dni otevřených dveří Orlickoústecké nemocnice se bylo možné seznámit s historií medicíny i samotné nemocnice.

Článek

Orlickoústecká nemocnice se dlouhodobě snaží zlepšovat dostupnost informací o své úrovni a poskytovaném odborném moderním léčení. Využila proto tradice dnů otevřených dveří a poprvé v historii umožnila vstup zdravé veřejnosti za účelem prohlídky vybraných oddělení s doprovodem odborného průvodce.

Počáteční programovou nabídku rozličných informací tvořily stánky rozmístěné na trávníku uprostřed areálu. Úvodem do problematiky zdravotnictví se návštěvník u prvního stánku dozvěděl o historii nemocnice i vývoji zdravotní péče a různých lékařských nástrojů. Navozením představy začátku nemocnice byly fotografie se základním kamenem položeným v roce 1936 a následným vývojem doloženým kronikou BSP dětského oddělení s rokem založení 1973. 

U druhého stánku byl zdůrazněn kontrast současné medicíny, která za účelem efektivní léčby pohybového aparátu a ovlivnění bolesti využívá tzv. tejpování. Tato léčebná technika byla vyvinuta na počátku 70. let 20. století dr. Kensen Kasenem.

Prostředkem je kinesologická páska vyrobená z kvalitní bavlny, která zaručuje pružnost a prodyšnost a připevňuje se hypoalergením akrylovým lepidlem, které páska obsahuje. Je šetrné k pokožce, vodotěsné, zcela bez latexu. Pro širokou škálu využití relaxace i pomoci od bolesti je oblíbená i u sportovců.

U třetího stánku byla dána možnost výběru různých vyšetření, a to měření krevního tlaku, změření glykémie, testování na infekci HIV a určení krevní skupiny na hematologicko-tranfúzním oddělení.

Řada dalších stánků předváděla ukázky různých zdravotních pomůcek, poradenství, ochutnávku čajů, poskytování první pomoci a resuscitaci. V nemocniční lékárně pak bylo možné zdravotnické potřeby se slevou tohoto dne zakoupit.

Zajímavý stánek lákal k prohlídce dětského oddělení, kam děti tentokrát beze strachu vstupovaly jako do pohádky.

Dospělí pak mohli využít prohlídku vybavení sanity, pietní místnosti a vybraných oddělení s průvodcem a odborným výkladem. V nabídce bylo interní, chirurgické a radiodiagnostické oddělení, urgentní příjem ARO, Babybox a porodní sály, magnetická rezonance, CT a rehabilitační oddělení.

Rozsáhlý komplex rehabilitace potřebné zejména po úrazech a po operacích představil různé druhy léčby. Vedle fyzioterapie (posilovací míčky, tělocvičny) to byla elektroléčba (ultrazvuk, laserová a magnetická terapie, přístroj s rázovou vlnou na patní ostruhy), vodoléčba (perličkové a hydromasážní vany, vířivky, hydrogalvan pro léčení syndromu karpálního tunelu), ergoterapeutická místnost s četnými nástroji ulehčujícími práci v domácnosti při snížené hybnosti rukou a tělocvičny pro individuální a skupinová cvičení.

Po absolvování všech prohlídek si mohli účastníci odpočinout pod velkým stanem s připraveným občerstvením a s doprovodem hudebního vystoupení ZUŠ J. Kociana, Kajetánku, Velkého Swing orchestru a Barbušáků z Domova pod hradem Žampach.

Reklama

Výběr článků

Načítám