Hlavní obsah

Dějiny Dobrušky na stránkách nové knihy

Novinky, Dana Ehlová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Již třetí knihu o Dobrušce připravil v průběhu deseti let s kolektivem autorů bývalý vedoucí vlastivědného muzea Jiří Mach. Nejnovější publikace, jejíž křest proběhl v pondělí 10. září v reprezentačních prostorách dobrušské renesanční radnice, nese název Dobruška - příběh města.

Foto: Pavel Štěpán

Právě vyšla kniha Dobruška - příběh města.

Článek

Jiří Mach shromáždil ke zpracování knihy poměrně početný a různorodý kolektiv -  již osvědčené autory Josefa Frýdu a Josefa Ptáčka, archeology Martinu Bekovou a Bohumíra Dragouna, památkáře Petra Slavíka a v neposlední řadě také nové tvůrce - Václava Macha, Michala Hofmana a Terezu Vinterovou.

Grafickou úpravu provedl Martin Moravec a kvalitní tiskové zpracování je dílem AG TYP Kostelec nad Orlicí.           

Slavnostní křest měl svá specifika. Starosta Dobrušky Petr Lžíčař k němu použil speciální vodu: „Pochází částí z Brtvy, částí ze Zlatého potoka, nabral jsem ji na jejich soutoku,” uvedl těsně předtím, než knihu symbolicky vyslal za čtenáři a ještě poznamenal: „Když něco vznikne poprvé, je to víceméně náhoda, podruhé se to stává pravidlem, potřetí to už je železné pravidlo. A tak doufám, že autorský kolektiv Jiřího Macha bude pokračovat dál a že nás něčím podobným opět překvapí.”

Poté, co byly nové dějiny Dobrušky pokřtěny, ujal se slova vedoucí autorského kolektivu Jiří Mach: „Práce na knize začaly zhruba před třemi roky. Když jsem uvažoval, co by měla obsahovat, řekl jsem si, že musí být o historii města.”

V té souvislosti také připomněl, že úplně první kniha na toto téma vznikla v roce 1887 a napsal ji Josef Bohuslav Roštlapil, o osm let později vydal historii regionu Antonín Flesar a o devadesát devět let později, tedy v roce 1994, vyšly Dějiny města Dobrušky v datech Václava Matouše.

A jak zbrusu novou publikaci, která jen před několika málo dny opustila tiskárnu, charakterizuje recenzent Zdeněk Zahradník? „Kniha ve dvanácti poměrně obsáhlých kapitolách podává přehled dobrušských dějin od pravěku až po současnost, tedy do doby téměř přítomné, což v obdobných pracích není v žádném případě obvyklé.”

Dobruška - příběh města nepřináší podle Zdeňka Zahradníka jen obvyklý chronologický popis historických událostí, ale připomíná též jejich hlavní pozůstatky či památky a přibližuje i jejich strůjce a hlavní osobnosti.

Důležitá informace na závěr: Knihu Dobruška - příběh města lze zakoupit mimo jiné v Informačním centru v Dobrušce, a to za 294 korun. 

Reklama

Výběr článků

Načítám