Hlavní obsah

Cyklostezka Bečva se rozrostla o trasu mezi Velkými Karlovicemi a Vsetínem

Novinky, Martina Žáčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Cyklostezka Bečva – unikátní „cyklodálnice“ vedoucí napříč Zlínským a Olomouckým krajem - se v pátek rozrostla o další kilometry. Na závěr národní Cyklokonference byl slavnostně otevřen její další úsek podél Vsetínské Bečvy mezi Velkými Karlovicemi a Vsetínem.

Foto: Martina Žáčková

Cyklostezka Bečva nabízí pohodovou vyjížďku valašským údolím, kde nechybí ani typické dřevěné chaloupky.

Článek

Cyklisté tak získali 41 kilometrů dlouhou stezku, která je díky kvalitnímu povrchu a malému převýšení ideální pro fyzicky nenáročný výšlap. Začíná v údolí Léskové blízko golfového hřiště u wellness hotelu Horal a přes Karolinku, Nový Hrozenkov či Huslenky vede až do Vsetína.

Cyklostezka významně rozšíří možnosti turistiky v této části Valašska. Zdejší hory byly dosud vyhledávány zejména milovníky horské cyklistiky, kteří preferují náročnější terény. Nyní si tu mohou zajezdit i rodiny s dětmi, začátečníci nebo třeba senioři. Některé úseky jsou navíc vhodné i pro in-line bruslaře.

Celkem 28 kilometrů trasy vede po nově vybudovaných stezkách pro cyklisty, zbytek po zklidněných komunikacích s omezeným provozem aut. Stavbu cyklostezky realizovalo sdružení obcí Valašsko-Horní Vsacko. Stála 166 milionů korun, z toho 107 milionů sdružení získalo z evropských dotací a téměř 23 milionů ze Státního fondu dopravní infrastruktury. Samy obce ze svých rozpočtů dodaly téměř 39 milionů.

Celá Cyklostezka Bečva má po dokončení měřit 141 kilometrů. Již dříve byla vybudována její větší část v Olomouckém kraji, před rokem se otevřel úsek podél Rožnovské Bečvy z Horní Bečvy přes Rožnov pod Radhoštěm až do Valašského Meziříčí.

Nejnověji zprovozněný úsek podél Vsetínské Bečvy z Velkých Karlovic do Vsetína je atraktivní zejména díky malebné krajině Valašska, v níž nechybí původní dřevěné chalupy roztroušené po pastvinách a stáda ovcí na úbočích i hřebenech hor. Zdatnější jezdci z něj mohou snadno odbočit na některou z tras pro horská kola, jichž údolí Horního Vsacka nabízí více než 348 kilometrů.

Do budoucna se uvažuje o propojení Cyklostezky Bečva s další atraktivní cyklostezkou podél Baťova kanálu.

Reklama

Výběr článků

Načítám